Historiske prøver kan gi Sydvaranger en ny fremtid

Historiske prøver kan gi Sydvaranger en ny fremtid

Sydvaranger AS har studert og analysert gamle borekjerner for å lage en ny og mer effektiv modell for utvinning av jernmalm.

 
Konkursen
Siden Sydvaranger Gruve AS gikk konkurs i november 2016, har en hard kjerne av tidligere ansatte jobbet utrettelig for å sikre en fremtid for den over 100 år gamle bedriften.
 
Thomas Bækø, prosjektleder i Sydvaranger AS, forteller at det første hinderet var usikkerheten knyttet rundt konkursprosessen.
 
– Denne prosessen varte i 6 måneder, og vi visste at om konkursstyret ikke fant en kjøper måtte alt selges stykke for stykke – det ville gjøre en gjenoppstart veldig vanskelig, sier han.
 
Heldigvis tok Tschudi Shipping AS regninga og sørget for at det meste av utstyr og bevilgninger fra den gamle bedriften ennå står intakt. Men Tschudi Shipping AS gjorde det klart at de ikke kan utvikle bedriften alene – gruva måtte skaffe seg flere partnere og investorer.
 
– Til tross for at det ennå er malm som kan utvinnes i kanskje 20 år til, er det ingen som er villige til å investere før vi har laget en bedre og mer effektiv måte å drive gruva på, sier Bækø. Og derfor søkte vi midler fra Sør-Varanger Utvikling til et prosjekt som skal utvikle en bedre driftsmodell.
 
Analyse av historiske borekjerner
Sydvaranger AS ble bevilget opptil 500 000,- fra SVU for å gjennomføre sitt prosjekt.
 
– Siden prosjektstart har vi har hatt 3 geologer som har gjort analyser av gamle borekjerner for å lage en modell som skal gjøre utvinningen av malm mer effektiv, miljøvennlig og økonomisk, forklarer Bækø. Gerd Norkyn Tharaldsen, laborant på Sydvaranger AS, viser frem en del av en borekjerne og poser med analyserte prøver. Disse kjernene ble hentet ut av bakken på 60-tallet.
 

Borekjerne til høyre og analysert borekjerne i pose til venstre.

 
– Vi er kjempeheldige i at det tidligere er tatt opp så mange borekjerner. Om vi skulle gjort dette selv nå hadde det alene kostet oss over 100 millioner, sier Bækø.
 
Analysene av kjernene har gitt Sydvaranger AS mulighet til å skape en modell som sjekker hvilke områder som har størst tetthet av jernmalm. Det betyr at de med mye større sikkerhet enn før vet hvor de skal grave for å få mest mulig jern.
 
– Vi har tatt kontakt med potensielle partnere og investorer, og de sier at det er akkurat et slikt tiltak som gjør dem interessert i å investere i gruva, sier Bækø. Alle 15 som er ansatt her nå ønsker å skape en ny fremtid for gruvebedriften, og da må vi gjøre grundig forarbeid. Vi tror denne modellen vil være avgjørende for en bedre og mer økonomisk drift, fortsetter han. Og uansett hva som skjer med Sydvaranger AS vil resultatene fra dette prosjektet alltid tilhøre Sør-Varanger, fordi informasjonen følger malmen – ikke oss.
 
Ventetid
Sydvaranger AS fikk overdratt de fleste bevilgninger fra den gamle bedriften når de tok over, men har måtte søke på nytt for å få bergrettigheter fra Bergmester. Det er denne konsesjonen som gir dem tillatelser for utvinning.
 
– Vi har ventet i halvannet år allerede, og vi regner med det ennå blir å ta litt tid før bergrettighetene er på plass, forteller Bækø.
 
Men det betyr ikke at Sydvaranger AS har stått stille siden konkursen.
 
– I tillegg til vårt prosjekt om blokkanalyser, kjører vi parallelle prosesser mens vi venter, sier Bækø. Blant annet hadde vi en produksjonskampanje sommeren 2016 hvor vi prosesserte restene av utvinningen fra den gamle bedriften. Da hadde vi opptil 70 mann i drift i 100 dager, forklarer han.
 
Ressurser og kunnskap i Sør-Varanger
I følge Bækø ønsker det nye Sydvaranger å satse på lokale ressurser og kunnskap:
 
– Vi forlanger selvsagt ikke alle ansatte må være født og vokst opp i kommunen, men vi vil først og fremst satse på de som ønsker å bo her – de som vil bidra til utvikling av lokalsamfunnet, og selvfølgelig gruvedriften.
 
Sydvaranger AS har som mål å skape en stødig og økonomisk solid bedrift med godt arbeidsmiljø for de estimerte 300 fremtidige ansatte.
 
– Akkurat nå fokuserer vi mest på å gjøre et grundig forarbeid for drift – det er det beste vi kan gjøre for å sikre fremtidige arbeidsplasser, avslutter Bækø.
 
SVU gratulerer Sydvaranger AS med godt gjennomført prosjekt, og masse lykke til med oppstart av gruvedriften.

Dette innlegget har èn kommentar

Legg igjen en kommentar