Barents Safari feirer 20 år med å utvide

Barents Safari feirer 20 år med å utvide

Reiseliv er på god vei til å bli den største næringen i Sør-Varanger kommune. Barents Safari er en av de med lengst erfaring i «gamet» og kan røpe litt av hemmeligheten bak suksessen.
 
I fjor serverte Barents safari tre tonn kongekrabber inne i lavvuen. Med større kapasitet ser det i år ut til å bli nærmere fem tonn, noe som setter det økende turistmarkedet i skala.
 
Siden oppstart på midten av 90-tallet har nærmere 60 ansatte, deriblant folk som har drevet dugnad og andre bidragsytere sørget for at bedriften har kommet dit den er i dag. Daglig leder Hans Hatle prioriterte disse i en egen markering før lokalene åpnet dørene for offentligheten lørdag.
 
-Da vi startet opp var det ikke mer enn ei lita bu og en lavvu på plassen her, og nå har det vokst til det dere ser i dag, åpnet Hatle i sin velkomst og takketale.
 

Stor dag for Barents Safari med åpning av nye lokaler og jubileum på samme dag, har daglig leder Hans Hatle god grunn til å smile. Foto: Silje Kvammen / SKBC Photography

 
Hvorfor utvide akkurat nå?
 
Et estimert tall fra oppstart til i dag viser en sommertrafikk med 50.000 besøkende kontra en vintertrafikk med 40.000 gjester. Ulike grunner fikk firma til å ta avgjørelsen om å utvide. Ideen har vært i tankene siden år 2000, og etter mange vurderinger kom de frem til den beste løsningen.
 
-Et solid økonomisk grunnlag var viktig for at vi skulle føle oss trygg på å kunne ta oss råd til dette, noe Hatle innrømmer at de nå har.
 
I tillegg til at man har merket en markedsøkning spesielt i de seneste år hvor turistandelene fra det østlige markedet har eksplodert.
 
Hatle viser til fjoråret hvor de hadde begrenset kapasitet da lavvuen kun rommer 54 personer og besøkende nærmest sto i kø for å slippe inn.
 
-Det slipper vi heldigvis nå. Nå kan vi ta imot flere og også med tiden tilby flere produkter.
 
Med en kommune i omstilling, hvordan kan Barents Safari bidra med flere arbeidsplasser?
 
For to år tilbake begynte planleggingen av det nye anlegget som i dag står klart. Målet den gangen var at bedriften skulle doble antall ansatte og doble omsetningen.
 
Barents Safari er allerede godt i gang med å engasjere folk til nye arbeidsplasser, i år regner de med å kunne fylle opp hele 8 årsverk.
 
-Som en liten bidragsyter kan vi være med på å engasjere flere i høysesongen, fra november til mars nærmest koker det med besøkende. I høysesongen kan vi fint dra nytte av folk som ønsker å komme seg ut i arbeid, være seg deltid eller som ekstrahjelp, forteller Hatle.
 

Knut Olav Sjømark var en av de få utenom familien, som var med og hjalp Hatle med å komme i gang på midten av nittitallet. Sjømark fikk æren av å klippe sløyfa, som markerte åpningen av nybygget lørdag ettermiddag. Foto: Silje Kvammen / SKBC Photography

 
Hvordan skal man lykkes innen reselivsnæringen?
 
For å lykkes tror Hatle at nøkkelen er å levere jevn og god kvalitet over tid.
 
-Å tenke langsiktig, ha trua på at «dette skal vi klare», og nøkternhet kan være grunner til at vi er kommet dit vi er i dag, røper Hatle under jubileet på Sandnes.
 
Hatle legger til at det er veldig hyggelig å være en av de 94 nominerte til årets pris «Vekst i Nord», ikke minst er det en stimulans for å fortsette med det vi gjør.

Legg igjen en kommentar