Satsning på fremtiden gir bolyst

Festivalen Innovate Cool Experiences, ble for første gang gjennomført i vår, hvor de tre unge lovende studentene Terje Dahlberg, Ulrik Sundquist og Kristina Amalie Hamre deltok. At det satses på fremtidens grundere, viser seg å gi bolyst til unge fraflyttere.

I etterkant av ICE, viser det seg at gründerfestivalen også har vært med på å skape bolyst, og ønsket om å flytte hjem igjen har blitt forsterket.

De tre studentene Terje Dahlberg, Ulrik Sundquist og Kristina Amalie Hamre, studerer alle utenfor kommunen. Det å både få se, og oppleve at det satses mer på fremtida på hjemplassen, gir større lyst til å returnere når de en dag er ferdige med studiene.

Berikende med mangfold

Kristina Hamre holder for tiden til i London, hvor hun studerer Business Administration ved HULT International Business School.

Hun valgte å studere i utlandet for å oppleve en annerledes hverdag og kultur, enn det hun ville fått hjemme. Det å studere utenfor hjemplassen kan være berikende på flere plan ifølge Hamre.

-Jeg mener at om man skal kunne gjøre noe bra, så må man forstå hvordan andre tenker. For å kunne drive med innovasjon og business, er det også viktig at man forstår hvordan samarbeidspartneren tenker, og det synes jeg man lærer bedre av å sette seg selv i en ukjent situasjon, forteller Hamre til Sør-Varanger Utvikling.

                                                             

  Kristina Amalie Hamre studerer Business Administration i London. (skolefoto)

Bygg og datavitenskap Ved NTNU

Terje Dahlberg og Ulrik Sundquist fra Bjørnevatn, studerer begge ved NTNU i Trondheim.

Terje har to år igjen ved bygg- og miljøteknikk, mens Ulrik studerer kybernetikk og robotikk på tredje året. Guttene har begge hatt sommerjobb hjemme i Kirkenes.

Ulrik har vært ansatt i sommerjobbprosjektet til Gamnes og Bror, som har fått en del oppmerksomhet i lokale media. Og forteller han har hatt en spennende sommer med ulike utfordringer innenfor faget.

Terje har jobbet for Sundquist AS og føler han har blitt tildelt oppgaver med større ansvar, som også har inspirert ham for jobbretning i fremtida.

Hvorfor valgte dere å delta på ICE?

Terje forteller det var arbeidsgiver Svein Werner Sundquist som introduserte dem for festivalen, og vi ble begge fort interessert.

-Det virket veldig kult, også er det klart at det fristet med en ekstra tur hjemover, ikke minst det å få oppleve noe nytt hjemme i Kirkenes.

Ulrik smiler bekreftende, og forteller han akkurat fikk skviset det inn mellom eksamenskjøret.

Kristina valgte å delta på ICE rett og slett fordi det hørtes interessant ut.

-I studiene er også innovasjon en del av pensum. Så når muligheten bydde seg på å få prøve innovasjon i praksis, tenkte jeg at det måtte jeg jo bare få med meg! 

Hva var deres opplevelser med ICE?

Guttene beskriver opplevelsen som interessant og engasjerende.

-Jeg gikk inn i det helt uten forventninger og hadde ikke trodd at man ville ble så engasjert som vi faktisk ble. Når man begynte å jobbe med metodikken, ble vi lett inspirert for ikke å glemme den smittende energien fra resten av deltagerne, sier Terje.

Ulrik var spent på hvordan det kom til å være, og usikker på om man kom til å klare å holde seg våken de 24 timene.

-Straks man kom inn i arbeidsprosessen, glemte man fort hva klokka var og det ble mye artigere enn det jeg hadde forestilt meg.

Kristina var minst like spent på hvordan et slikt «hackaton» skulle foregå.

-Når vi først var i gang gikk det kjempe bra, og tiden gikk utrolig fort!

Hun var også imponert over programmet som var lagt opp med fysisk aktivitet etter hver «jobbe periode».

-Det gjorde at timene fløy avsted, og vi merket nesten ikke at vi jobbet før vi sto der med det ferdige resultatet, 24 timer senere. Det var veldig fascinerende å kunne utrette så mye, på så kort tid.

Hun forteller også at det var gøy å bli kjent med så mange forskjellige mennesker, fra forskjellige land og i forskjellige livssituasjoner, og følte at hun fikk lært mye om ulike tankeprosesser.

Har ICE gjort det mer attraktivt for deg å returnere til Sør-Varanger etter endte studier?

-ICE har åpnet opp øynene mine for at det er folk her som tørr å tenke nytt, er engasjert for å gjøre Kirkenes til en bedre plass for folk, og at det tenkes fremtidsretta, sier Terje.

Ulrik har alltid tenkt å komme hjem igjen etter studiene (til Bjørnevatn selvfølgelig), men ser for seg å kanskje få litt påfyll fra utlandet før han vender hjem igjen.

-Etter ICE og sommeren her hjemme, har det gått opp for meg også at det finnes folk som brenner for nytenking og utvikler nye veier å gå her hjemme.

-ICE har vist meg at Sør-Varanger kommune bryr seg om fremtiden, og faktisk tar grep for å få det til. Jeg kom i kontakt med både Sør-Varanger innovasjon og Varanger Kraft Entreprenør, så det gjør det er attraktivt å komme tilbake til Kirkenes på sikt når man vet at det jobbes for fremtiden der hjemme, kunne Kristina fortelle.

Skroll til toppen
Hopp rett ned til innholdet