Lær hvordan du finner venner og familie på Facebook

Ønsker du å finne en bekjent på Facebook? Alt du trenger å vite er på den du leter etter.

Steg 1

På bildet under kan du se et forstørrelsesglass (rød pil peker mot denne). Trykk på forstørrelsesglasset.

Steg 2

Etter at du har trykket på forstørrelsesglasset, vil det komme opp et grått felt som på bildet under. I dette feltet kan du skrive inn navnet på den du leter etter.

Steg 3

Når du har funnet din venn kan du trykke på ikonet helt til høyre. Da blir det sendt en såkalt venneforespørsel til denne personen. Han eller hun må godkjenne din forespørsel om å være venner. Facebook gir deg beskjed om og når din forespørsel er godkjent.

Lær vanlige uttrykk som brukes på Facebook

1

"Dele" eller "deling"

Det som gjør Facebook så populært er at man kan “dele” tekst, bilder, film og mye mer med sine venner.

I bildet under kan du se en gul prikk ved siden av et grått felt hvor det står “Hva tenker du på?” Om du trykker på det grå feltet med tekst får du mulighet til å dele noe med dine venner. 

2

"Post" eller "innlegg"

På Facebook omtales alt som deles (kan være bilde, tekst, film, lenker) som en “post” eller et “innlegg”.

Videre vil vi bruke betegnelsen “innlegg” for å beskrive dette.

I bilde over kan du se et “innlegg” fra “Ola Nordmann” (blå felter).

3

"Liker"

Facebook gir deg muligheten til å “like” innlegg. Dette er en knapp med bilde av en hånd med tommel opp, og den dukker automatisk opp på alle innlegg. 

Når du trykker på “Liker” vil knappen endre farge til mørkeblå.

Om du har trykket på denne knappen ved en feil, kan du trykke på den igjen for å fjerne din “liking”.

Alle dine venner kan se hva du har “likt”.

4

"Kommenter"

Noen ganger er det hyggelig å skrive en kommentar på et innlegg. Kanskje du vil ønske noen en fin dag, eller du har et spørsmål til den som har delt innlegget?

Du kan skrive inn din kommentar på et innlegg ved å trykke på knappen som heter “Kommenter”. Denne kommer opp under alle innlegg.

VIKTIG:

Når du kommenterer på innlegg kan mange se din kommentar. Om du ikke vil at andre skal se hva du skriver til din venn, må du skrive dette i en såkalt “privat melding”. Vi vil beskrive dette lengre ned.

5

"Del andres innlegg"

Vi har tidligere beskrevet hvordan du kan dele dine egne innlegg, men du har også mulighet til å dele en av dine venners innlegg på din egen side.

For å dele noen andre sitt innlegg kan du trykke på knappen under innlegget som heter “Del”.

6

"Feed"

Ord “Feed” (uttales: “f_i_d”, med lang “i”) er et engelsk låneord nordmenn har tatt i bruk etter at Facebook og andre sosiale medier ble populære.

Ordet betyr ganske enkelt “mate” eller “fôre”. Dette er fordi innlegg fra dine venner bli “matet” inn til deg når du er på Facebook.

Det norske ordet er “oppdateringsstrømmen”, men dette brukes sjeldent, så det anbefales å bruke det engelske låneordet. Da vil de fleste skjønne hva du mener.

Hva er en "Feed"?

På Facebook finnes det i utgangspunktet 2 typer “feeder”:

I den første, og viktigste, feeden kan du kan se alle dine venners innlegg. Denne feeden dukker alltid opp på første side når du åpner Facebook.

Den andre er din personlig feed, hvor bare dine innlegg vises. Denne kan sees på din personlige side. 

Bildet over viser hvordan den første feeden (den som viser alle innlegg fra dine venner), vil dukke opp på din mobilskjerm.

Du kan alltid gå tilbake til denne feeden ved å trykke på knappen formet som et hus. På noen telefoner kan hus-knappen ligge øverst på skjermen – ikke nederst som vist på bildet over.

7

"Varsel"

På Facebook er ikke “varsel” noe farlig, men betyr bare at man får beskjed om at noe har blitt delt, likt, kommentert, eller lignende. Eksempelvis: om noen ønsker å legge deg til som en venn, vil det sendes en varsel på telefonen din.

Noen ganger vil telefonen din gi fra seg et lite pling når det kommer inn et nytt varsel fra Facebook. Om du synes det blir slitsomt med mye plinging fra telefonen kan du ta kontakt med oss, så kan vi skru dette av for deg.

Hvor kan jeg se mine varsler?

Du kan se dine varsler enten nederst på telefon-skjermen din, eller øverst. Dette avhenger litt av hvilken type telefon du har.

Se bildet under for å finne ut hva du leter etter.

I bildet over kan du se et ikon som er formet som en bjelle med en rød prikk over. Dette er knappen for dine varsler. Når du trykker på denne vil dine varsler dukke opp.

Om du ikke har noen nye varsler, eller du har lest alle, vil den røde prikken forsvinne. Tallet i prikken viser antall nye varsler du ikke har sett på ennå.

Lær hvordan du kan skrive private beskjeder til andre

Steg

1

Tidligere har vi lært hvordan man kontakter sine venner ved å kommentere. Her skal vi se hvordan man kan skrive til en bestemt venn uten at noen andre kan se deres samtale.

Først finner du den vennen du vil prate med og trykker på navnet deres. Dette vil lede deg inn på dere Facebook-side (som vist i bildet under):

Trykk på den store blå knappen som heter “Melding” for å åpne opp Facebook sin løsning for private meldinger (denne heter “Messenger”, og kan grovt oversettes til “budbringer” på norsk).

Steg

2

Etter at du har trykket på den blå knappen, vil det dukke opp en ny rute. I denne ruta vil du kunne skrive, ringe eller ha videosamtale med din venn – helt privat.

Se bilde under for å se omtrent hvordan dette ser ut:

For å skrive en beskjed til din venn trykker du bare på det grå feltet nederst hvor det står “Aa”.

Hvordan ha en videosamtale på Facebook

Steg

1

Følg samme steg som når du skal skrive en privat beskjed til din venn.

Dette står beskrevet over.

Steg

2

Når du har åpnet opp den private ruten mellom deg og din venn, trykker du på det blå kamera-symbolet, som vist under:

Når du har trykket på denne vil din venn bli oppringt. Han eller hun må da velge om de vil ta imot din samtale.

Hva bør jeg unngå å gjøre på Facebook?

Ikke godta venneforespørsler fra noen du ikke kjenner

Det er ikke uvanlig å få venneforespørsler fra noen du ikke kjenner. Men, når du er ny på Facebook og sosiale medier, kan det være lurt å vente med helt nye bekjentskaper. Når du føler at du har fått dreisen på bruk, kan du ta en vurdering om dette er noe du ønsker.

Ikke legg ut privat informasjon

Ikke legg ut veldig privat informasjon om deg selv. Navn, alder og bosted er helt i orden – dette finner man uansett i telefonkatalogen eller Folkeregisteret. Alt annet bør holdes utenfor Facebook.

Dette inkludere, men begrenser seg ikke, til:

  • Telefonnummer
  • Kontonummer
  • Helseopplysninger
  • Passord
  • Informasjon om andre

Ikke gi ut denne informasjonen i private meldinger heller.

Facebook er offentlighet på nett

Mange tror det de sier og gjør på Facebook (og andre steder på internett) ikke har konsekvenser på samme måte som i det virkelige liv. Det er feil.

Samme regler og lover gjelder på nett som når vi møter noen ansikt til ansikt. Forskjellen er bare at man ikke må se mottaker i ansiktet når man ytrer seg.

På mange måter er det mye enklere å anmelde et forhold på nett, da mottaker vil ha/eller kunne hente konkrete bevis for det du har sagt eller gjort. Om dette strider mot norsk lov, risikerer du straffeforfølgelse.

Utvis normal høflighet.

Pass deg for internett-trollene

På internett – og kanskje spesielt på Facebook – finnes det mennesker som elsker å provosere andre. Disse kalles for “internett-troll”, eller “nett-troll”.

Provokasjonene pleier vanligvis å sentrere rundt politikk, religion og andre lignende, eksplosive temaer.

Vanligvis holder disse seg innenfor norsk lovverk, men ikke alltid innenfor hva som ansees som anstendig oppførsel.

Husk at nett-troll ikke ønsker en saklig debatt med fornuft og fakta – de vil bare sjokkere. 

Det viktigste er at du ikke lar deg provosere, eller gjør noe du blir å angre på senere.

Ikke tro på alt du leser

Internett er fantastisk kilde til mye informasjon. Dessverre er det også mye usannheter som blir publisert. Tenkt nøye gjennom det du leser, og vær kritisk i forhold til om dette er sant eller ei.

Bare fordi det høres eller ser sant ut, betyr ikke at dette er tilfellet.