Bevisste kunder velger å handle lokalt i det som kan sies å være en utfordrende tid for det lokale næringslivet. Stian Kjølås her med datteren Sofie. Foto: Silje Kvammen

Bevisste kunder bruker lokal handel

Gavebutikken Kirkenes Husflid i gågata, holder åpent med noe kortere åpningstider, det er mindre trafikk, men de opplever kundene som flinke og bevisste på det å handle lokalt. Mange har valgt å kose seg litt ekstra nå når de har litt mer tid enn ellers, og da har de gjerne tatt turen til «Husfliden».

– Det er et helt bevisst at vi har tatt turen hit i dag, sier Elin Hom Varsi som var på bytur sammen med søsteren for å handle garn og sånne lure hjelpemidler til strikkeprosjektene sine.

De er ikke alene om å handle gaver til seg selv eller andre i butikken en lørdags formiddag, for her er flere som leter etter garn, noe godt å kose seg med, eller noe annet fint å pynte opp hjemme med. Stian Kjølås var med datteren Sofie på handletur, de hadde nemlig «pappa og Sofiedag».

– Vi må få utnyttet Kirkenes og faktisk få brukt de butikkene som er, mens vi fortsatt har dem. Det er viktig å nå støtte lokalsamfunnet.

– Å! Her har jeg sett masse fint, vi skal på masse butikker, også dra hjem og sminke oss etterpå.

– Også skal vi finne et puslespill, etter at hunden har vært og spist puslespillbrikkene, flirer Stian.

Tiltak gjort for den nye hverdagen

Daglig leder Silje Traa Celius forteller de har redusert åpningstidene noe for å få kabalen til å gå opp.

– Vi har også vært nødt til å permittere noen av våre ansatte, nå stenger vi 16.00 i ukedagene.

De har sett at de fleste ikke rekker å komme innom før stengetid, og vurderer derfor å gjøre endringer.

– Folk flest er jo i jobb i dag. Så vi vurderer nå utvide åpningstidene på torsdager, til klokken 18.00 slik at det skal være et tilbud for alle. Også for å kanskje klare å dra opp handelen noe, ikke det at det er så kjempe mye handel akkurat nå, men at den spres litt utover flere timer.

Kirkenes Husflid har også startet med hjemkjøring, som har vært veldig godt mottatt.

– Taxien har akkurat vært innom og hentet dagens bestillinger, så det er veldig, veldig hyggelig, sier hun.

Daglig leder Silje Traa Celius ved Kirkenes Husflid forteller om hyggelige møter på jobb. Foto: Silje Kvammen

Godt å være på jobb

– Vi så spesielt før påske, at det var mange som var lei av alt og selv om vi vasker til vi nesten ikke har hud igjen, så er det noe med at hvis man er litt lei, så er man det.  Men kundene er veldig flinke, og det er godt å være på jobb. Kundene er veldig positiv og hyggelig, og de ønsker at dette skal gå bra. Og det gjør det også litt lettere på en måte, bare det å få den tilbakemeldingen.

Fokus på hygge

Gavebutikkene har forsøkt å legge vekt på det å ha det hyggelig hjemme, at man nå må huske på å kose seg.

– Vi oppdaterer ofte på sosiale media. Det er noe vi ser at responsen har vært stor på i denne tida. Det er helt tydelig at noen har hatt mer tid, og vi ser at vi har fått nye ansikter inn i butikken. Noe som også er artig og positivt å se. Folk som av ulike årsaker ikke har hatt tid, eller kanskje bestilt på nett, men som nå kommer. Og når de først har kommet, så får vi jo vist dem alt det fine som man har. Det har virkelig vært «gull» med sosiale media i denne tida.

Delikatesser, te og kaffe som gir små gleder i hverdagen. Foto: Silje Kvammen

Aldri solgt så mange påskeartikler

– Folk begynte tidligere å pynte til påske, folk begynte rett og slett tidlig å skulle ha det hyggelig hjemme og på hytta.  også var det ganske mange som ikke kunne dra på hytta hvor all påskepynten var, så da måtte de jo ha nytt.

De har også en egen avdeling med forskjellig delikatesser, og det er noe som de også har solgt mye mer av.

– Vi så også at det var en del flere gavebestillinger med hjemlevering av taxien til påske, sikkert av den grunn at det var mange som ikke fikk kommet seg hjem til familien.

Snur hver stein

Silje går med oppbrettede armer på arbeid hver dag, og er klar for det som måtte komme.

– For vi skal være klar når dette er over også. Vi lever i nuet og jobber for fremtida, vi tar det som det kommer og jobber for at det skal gå bra. Det er så viktig.

Hun vil gjerne komme med en oppfordring til folket om å bruke byen.

 – Alle vi gjør alt dette med renhold og det som vi er oss pålagt, det kan jeg med hånden på hjertet si at er noe som alle følger. Og det kan faktisk også av og til være godt å komme seg litt ut og se folk, smiler hun. -Vi bruker også mye tid bare på å prate med folk som av ulike årsaker bare må ut, og det er fint det også. Når dette en dag er over, så tenker jeg at det er mange grunner til at folk tenker at en plass er hyggelig å dra til, og den dagen da er vi klar.