Saksordfører i utvalget for Næringsfondet, Egil Kalliainen, har gode nyheter til Monika Raab, styreleder i Visit Kirkenes og daglig leder i Pasvikturist. Foto: Christine Galschjødt / Galschjødt Design AS.

Kommunen hjelper reiselivet med å skape nye gjester

Reiselivsnæringa har vært, og er fortsatt den mest skadelidende næringen under koronapandemien – også i Sør-Varanger. Derfor har Sør-Varanger kommune tildelt den lokale reiselivsnæringa 1,2 millioner kroner fra Næringsfondet. Midlene skal «Visit Kirkenes» bruke til å tilby lokalbefolkningen i Sør-Varanger opplevelser som vanligvis ville vært tilbudt utenlandske turister. Skoler og barnehager vil få tilbudet gratis, andre vil få opplevelsene til sterkt reduserte priser.

Industri i krise

Det antas at det ikke vil være mulig å starte opp «normal» drift i reiselivsnæringa før tidligst i slutten av 2021. I mellomtiden er det mange reiseoperatører som sliter med å overleve fra dag til dag. Sør-Varanger kommune gir derfor reiselivssamarbeidet «Visit Kirkenes» 1,2 millioner kroner fra Næringsfondet slik at medlemsbedriftene kan tilby sine tjenester til lokalbefolkningen.

– Vi kaller dette prosjektet «Skap en gjest», forteller kontaktperson for Visit Kirkenes, Dag Norum. Vi har latt oss inspirere av et lignende tiltak fra Alta, hvor kunder kun betaler en egenandel av prisen, mens midlene vi nå har fått fra kommunen dekker mellomlegget til bedriftene. Da blir prisene lavere for kundene, noe vi håper vil tiltrekke oss nye kunder.

Tildelingen

Rådmann, Nina Bordi Øvergård, synes prosjektet er både kreativt og kan skape mange positive ringvirkninger:

– Ferske rapporter viser at reiselivsnæringa i hele landet sliter som følge av pandemien – spesielt på steder som Sør-Varanger, hvor man for det meste har utenlandske besøkende. Det er allikevel god kvalitet på reiselivsproduktene i vår kommune, og vi tror at et tiltak som dette vil kunne senke terskelen for at de som bor lokalt også kan ta seg råd til nye opplevelser, sier hun. Sør-Varanger Kommune mottok sist sommer 2,65 millioner kroner i ekstra statsstøtte for å støtte den delen av næringslivet som er hardest rammet av pandemien. Det er deler av disse midlene som nå blir tatt i bruk.

Prosjektet ble enstemmig vedtatt av Næringsfondets utvalg, og skal driftes fram til midlene er brukt opp, i første omgang fram til påske.