Nå kan det bli jernbane mellom Kirkenes og Finland

Det har i mange år vært jobbet for å bygge en jernbanelinje mellom Kirkenes og Finland, og nå ser det endelig ut til at drømmen kan bli virkelighet – takket være initiativ fra finsk side.

 
I dag ble det kjent at den finske transportministeren, Anne Berner, har sendt et brev til den norske samferdselsministeren, Ketil Solvik-Olsen, hvor hun gjør det klart at Finland ønsker å se nærmere på å bygge en jernbaneforbindelse mellom landene. Samferdselsdepartementet, på sin side, har i siste nasjonale transportplan understreket at de er positive til å bidra i en finsk utredning av jernbaneforbindelse mellom Finland og Kirkenes.
 
SVU og Kirkenes Næringshage har allerede før brevet ble kjent, tatt tak i den nasjonale transportplanen og jobbet aktivt for å få i gang et samarbeid med finnene;
8. juni inviterer de to aktørene til workshop på Kirkenes Snowhotel for å utarbeide en plan om hvordan Kirkenes kan sikre seg plassen som det sentrale knutepunktet for jernbane i nord.
 
– Vi startet dette prosjektet på helt rett tid, sier Kenneth Stålsett, daglig leder i SVU. Og for å kunne virkeliggjøre et slikt prosjekt trenger vi hjelp fra næringslivet i Sør-Varanger.
 
– Det er næringslivet som blir å tjene mest på en jernbaneforbindelse, sier Arve Tannvik, prosjektleder i Kirkenes næringshage. Vi må vise politikerne hvorfor Norge er best tjent med å legge jernbanen til Kirkenes, og da må vårt lokale næringsliv vise at det er et kommersielt behov for den.
 
De to er også helt enig om at en jernbaneforbindelse mellom Rovaniemi og Kirkenes vil bidra kraftig til utviklingen i kommunen.

 
Se den finsk-produserte videoen som bl.a. tar for seg en jernbaneforbindelse mellom Kirkenes og Rovaniemi her.
 
Les Nasjonal transportplan 2018-2029 her. 

Skroll til toppen
Hopp rett ned til innholdet