Jernbaneforbindelsen mellom Kirkenes – Rovaniemi skal selges inn.

Jobben for å sikre en jernbanelinje mellom Kirkenes og Rovaniemi startet i dag, og beskjeden er klar: – Vi har ingen tid å miste når det kommer til å selge inn Kirkenes som eneste alternativ for det finske «Arctic Railway»-prosjektet.

I mai sendte den finske Transportministeren, Anne Berner, et brev til den norske Samferdselsministeren Ketil Solvik-Olsen hvor hun klargjorde at Finland ønsker å starte opp arbeidet med å bygge en arktisk jernbaneforbindelse mellom våre to land. Den foreslåtte strekningen som er blitt prosjektert av finske Arctic Corridor, går mellom Kirkenes i Norge og Rovaniemi i Finland, og har fått navnet «Arctic Railway».
 
Anne Berner presiserer i sitt brev at det må foreligge en forretningsmodell og kommersielt behov for den nye jernbanelinjen. Sør-Varanger Utvikling og Kirkenes Næringshage inviterte derfor til workshop på Snøhotellet i Kirkenes i dag, for å avdekke og kartlegge behov som kan sikre Sør-Varanger den nye jernbaneforbindelsen.
Blant de oppmøtte var det representanter fra både politisk side, næringslivet og fra Finland.
 

 
I første del av workshoppen fikk deltakerne informasjon og innsikt i saken av flere foredragsholdere; bl.a. fra Statoil, Tschudi Shipping AS, Sør-Varanger kommune og Northern Lapland Counsil. Beskjeden fra foredragsholderne var samstemt; denne jernbaneforbindelsen trenger å gå fra visjon til virkelighet – nå!
 

 
Etter lunsj ble deltakerne delt opp og gitt gruppearbeid, hvor det de diskuterte hvilke tiltak som må gjøres på norsk side for å få startet en konsekvensutredning av «Arctic Railway» til Sør-Varanger. Ved framføring av gruppearbeidet, kom det fram at de fleste var enige her også: noen må ha ansvaret for denne prosessen, vi må handle raskt, og denne jernbanen må sees som et ledd i en større logistikkplan som involverer både nordlig sjørute til og fra Asia, samt eksport og import sørover i Europa.
 
Etter at gruppene hadde lagt frem sine forslag ble det bestemt at ansvaret for å skape engasjement og handlingsvilje hos Regjeringen, ble gitt til Sør-Varanger Utvikling og Kirkenes Næringshage.
 

Se flere bilder fra arrangementet her. 

Les mer om prosjektet her.

Skroll til toppen
Hopp rett ned til innholdet