Norges første Raspberry Jam arrangert i Kirkenes

Kurs i koding skapte stor interesse blant små og store under Kirkenesdagene.

Under Kirkenesdagene arrangerte Vegard Gamnes og John Rikard Mienna Barents Raspberry Jam på Tivoli North – en workshop i koding med den lille datamaskinen «Raspberry Pi».
 
Raspberry Pi
 
Raspberry Pi er en datamaskin bygget på et enkelt kretskort, skap at det britiske selskapet Raspberry Pi Foundation for å kunne undervise barn og unge i grunnleggende datakunnskaper. Men den lille datamaskinen ble mer populær enn først antatt, og blir nå brukt på mange flere måter enn selskapet hadde planlagt. Blant annet er den hyppig brukt innenfor robotikk.
 
Hva man kan bruke koding til er bare begrenset av fantasien, skriver Raspberry Pi Foundation på sine nettsider. Og fantasi mangler det ikke hos gutta som til vanlig sitter på Tivoli North. Gamnes har, blant annet, kodet en gammel radio til å spille av Twittermeldinger fra Donald Trump, samt en egen værstasjon som henter opplysninger fra Yr.no.
 

Bilde: Vegard Gamnes

 
Høyt trykk
 
Under Kirkenesdagene hadde Gamnes og Mienna satt opp tre stasjoner hvor deltakerne skulle løse tre forskjellige problemer ved hjelp av blant annet koding. På den første stasjonen måtte deltakerne få et led-lys til å blinke. På den andre skulle kodingen gjøres slik at en lyd ble spilt av når man trykte på en knapp, og på den tredje skulle deltakerne heise et flagg basert på avstanden mellom måleren og hånda si.
 
– Vi opplevde at deltakerne som fulgte instruksjonene hadde stor suksess med å løse oppgavene, sier Gamnes. Om en deltaker hadde problemer gikk vi gjennom prosessen og forklarte hva og hvorfor problemet oppstod.
 
Det var mange som ønsket å delta på workshop’en, og mange foreldre tok med seg barna sine til Tivoli North slik at de skulle lære seg koding med Raspberry Pi.
 
– Det var kontinuerlig trykk hele dagen med folk i alle aldre, forteller Gamnes. Til og med flere damer i 50-årene var interesserte i vite mer om koding. Jeg håper workshop’en skapte interesse nok til at vi kan fortsette å holde flere Raspberry Jams.
 
Kirkenes først ut i Norge
 
Raspberry Jam blir holdt i både Sverige og Danmark, men dette er første gang det holdes i Norge.
 
– Jeg har ikke hørt om at noen har arrangert Raspberry Jam i Norge, sier Gamnes. Det er veldig kult at den først er her i Kirkenes.
 
Sør-Varanger Utvikling er stolte støttespillere av Barents Raspberry Jam, og har stått for innkjøp av Raspberry Pi-maskinene.

Skroll til toppen
Hopp rett ned til innholdet