Innovative Anskaffelser fikk gode tilbakemeldinger

Budskap om ny anskaffelses-metodikk møtte entusiasme fra deltakere på seminar.

 
Onsdag arrangerte Sør-Varanger Utvikling seminaret «Introduksjon til Innovative Anskaffelser» på Rådhuset i Kirkenes, med deltakere fra både offentlig og privat sektor. Noen hadde tatt turen helt fra Berlevåg og Vadsø til Kirkenes for å være med på seminaret.
 
Innovative Anskaffelser
Ifølge prosjektleder for Arctic Smart Cities, Arnt-Christian Rist Isaksen, er «Innovative Anskaffelser» i utgangspunktet en veldig enkel metodikk:
 
– I stedet for at man bestiller en konkret vare eller tjeneste fra en leverandør, beskriver man behovet. Så får man muligheten til å gå inn i en dialog med markedet for å finne ut om det allerede eksisterer passende produkter eller tjenester, eller om det kan utvikles en ny løsning. Leverandører har deretter muligheten til å tilby en skreddersydd løsning som dekker det behovet, forteller han. Denne metodikken tillater leverandører å utnytte sin ekspertise på helt nye måter, og den lar kunde velge den beste løsningen. Den setter også fokus på dialog mellom partene.
 
Foredragsholder Charlotte Lindquister fra NHO viste seminarforsamlingen eksempler på Innovative Anskaffelser som har blitt gjort andre steder i Norge – en av eksemplene var fra en innovativ anskaffelse gjort av Trosterud skole i Oslo. De hadde behov for å skape et bedre inneklima på skolen uten å forstyrre undervisningen. Vanligvis må undervisning flyttes til midlertidige lokaler mens skoler blir renovert eller oppgradert, og det er krevende for både elev, lærer, økonomi og miljø. Leverandøren Caverion utviklet et løsning for skolen som tillot dem å være i full drift samtidig som at håndverkere var inne og skiftet ut ventilasjonsanlegget.
 
Fleksibiliteter i loven
Arnhild D. Gjønnes, også fra NHO, forklarte deltakerne på seminaret at denne fremgangsmåten er helt innenfor loven om offentlige anskaffelser:
 
–  Lovverket er åpent for individuell kommunikasjon mellom kunde og leverandør, så lenge krav om likebehandling er ivaretatt. Det betyr at leverandører kan konkurrere om offentlige anskaffelser uten å måtte røpe forretningshemmeligheter.
 
Gjønnes pekte på at gjennomføringen av en slik prosess krever litt mer av innkjøper enn et vanlig anskaffelsesløp. De må klare å si hvilken løsning som best oppfyller behovet og hvilke kriterier den skal vurderes etter:
 
– Hvis det eneste kriteriet du tenker å vurderer etter er pris, så er det bare å gå hjem. Da er ikke innovative anskaffelser noe for deg, understreket Gjønnes.
 
Positive tilbakemeldinger
Seminaret ble avsluttet med en praktisk oppgave og diskusjon rundt denne. Isaksen opplevde at enkelte deltakere fikk en «a-ha-opplevelse»:
 
– I diskusjonene fikk vi positive tilbakemeldinger på dette konseptet. For eksempel ønsker representantene fra offentlig side videre dialog om Innovative Anskaffelser, og en deltaker sa at det var gått opp et lys for henne forteller han. Jeg er veldig fornøyd med responsen vi fikk i dag – den viser at det er interesse for Innovative Anskaffelser i Sør-Varanger.
 
Vil du vite mer om Innovative Anskaffelser? Les mer HER.
 
Du kan også laste ned PDF-versjonen av presentasjonene her:
Innovative Anskaffelser – Charlotte Lindquister – 13september2017
Innovative Anskaffelser – Handlingsrom i regelverket – Arnhild D Gjønnes… (1)

Skroll til toppen
Hopp rett ned til innholdet