High North News: Mangel på telekommunikasjon hindrer næring i Arktisk

På mandag publiserte High North News en artikkel hvor forsker Rickard Nilsson fra Luleå Universitet for teknologi forklarer at mangelen på infrastruktur rundt telekommunikasjon hindrer næringsutvikling i det arktiske området:

 
– Bedrifter kan ikke opprettholde sin virksomhet og forlater derfor små landsbyer, som står tilbake med bare gamle mennesker og med krympende sosial tjenester.
 
Ifølge forskeren er telekommunikasjon den viktigste utfordringen som trenger oppmerksomhet, og infrastruktur i Arktis generelt:
 
– Teknologi og utvikling av denne typen kan løse dette arktiske problemet gitt de rette forholdene, inkludert politiske beslutninger. Det er imidlertid nødvendig at mye mer oppmerksomhet og utvikling er trukket på dette spørsmålet generelt, sier Nilsson til High North News.
 
Sør-Varanger Utvikling har allerede sett på denne problematikken:
 
– Datatrafikken mellom Europa og Asia er sterkt økende og vil øke ytterligere med 200 prosent de kommende årene. Da trengs det linjer som kan håndtere all informasjonen, sa prosjektleder i SVU, Arnt-Christian Rist Isaksen, til Sør-Varanger Avis i juni. Jeg er veldig glad for at samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen er i dialog med sin finske kollega om fiberkabelen. Det betyr at denne viktige saken for framtidens utvikling ikke er ignorert på øverste nivå. Men vi må fortsette å jobbe for å få full effekt.
 

Arnt-Christian Rist-Isaksen
Prosjektleder i SVU, Arnt-Christian Rist Isaksen

 
Rist Isaksen tror ikke at vi trenger å vente så lenge før fiberkabel-prosjektet blir gjennomført:
 
– De involverte landene fra Asia, gjennom Nordøstpassasjen, til Norge og ut i Europa virker som de ønsker å ta løs på prosjektet. Det trenger ikke ta så lang tid, kanskje maks fem år, avhengig av at det er gjennomførbart på bunnen av Nordøstpassasjen.
 

Vil du vite mer om fiberkabel-prosjektet?

 

Arnt-Christian Rist Isaksen har skrevet en kort introduksjon til fiberkabelen – les den som PDF her: Fiberkabelnotat – Kort Intro

Du kan også laste ned vår brosjyre om fiberkabelen fra Asia til Kirkenes her: Fiberkabel-brosjyre

Skroll til toppen
Hopp rett ned til innholdet