God respons på tilpasset utdanning for å få menn i helseyrker

Tiltaket “Menn i helse” fikk god respons på mandag; over en tredel av de som møtte ønsket å vite mer om tiltaket med å få menn i helseyrker. Fem ulike institusjoner har samarbeidet om å skape et utdanningstilbud innen helse. Målgruppen er arbeidsledige som ikke har benyttet seg av retten til videregående skolegang.

 
Mandag kveld inviterte Sør-Varanger Utvikling, Nav, Finnmark Fylkeskommune, UiT i Kirkenes og Sør-Varanger kommune arbeidsledige til Samfundshuset for å lære mer om programmet de kaller «Menn i helse».
 
Menn i helse
I Finnmark er det 13000 voksne som ikke har fullført videregående utdanning. Samtidig skriker helsesektoren etter mer kvalifisert arbeidskraft. Initiativtakerne til «Menn i helse» ønsker å inspirere arbeidsledige som ikke har fullført videregående skole til satse på helsefag – med et spesielt fokus på menn, siden de er ettertraktet i helsesektoren.
 

Kjetil Langset fra OPUS forteller om rettighetene til videregående utdanning og ulike utdanningsformer.
 
Tilbud
Til stedet på mandag var Kjetil Langseth fra OPUS (Opplærings- og utviklingssenter). Han viste deltakerne at utdanningen i stor grad kan tilpasses deres kompetanse og behov:
 
– Om du velger å ta denne utdanningen kan det legges opp slik at du går på skole 3 dager i uken, og jobber 2-3 dager. Det er mange muligheter, og jeg vil gjerne hjelpe alle som vil å finne den løsningen som passer dem best, sa Langseth til forsamlingen.
 
Trond Fitje, ved Godkjenningssentralen presiserte det samme som Langseth, og la til at de som har brukt opp sin rett til videregående skolegang også gjerne må ta kontakt:
 
– Vi i Godkjenningssentralen på Opplæringsavdelingen tar mer enn gjerne imot henvendelser fra alle, så skal vi veilede dere så godt vi kan for at dere skal få den utdanningen dere ønsker.
 
Trond og Trond
Trond Mikkola og Trond Bernhardsen er to helsefagsarbeidere som fikk tilbud om utdanningen etter at de ble arbeidsledige.
 
– Etter en arbeidsulykke kunne jeg ikke lengre jobbe som byggearbeider, fortalte Trond Mikkola til de oppmøtte. Jeg gikk lenge uten arbeid, noe som var veldig tungt. Da jeg fikk tilbud om å ta helsefagutdanning trodde jeg ikke det skulle være noe for meg, men jeg gjorde det veldig bra på skolen og i jobben – jeg hadde i utgangspunktet ikke troa, men der tok jeg helt feil.
 
Trond Mikkola har jobbet som miljøarbeider i 12 år, og innehar nå stillingen som hovedtillitsvakt.
 
Trond Bernhardsen ble arbeidsledig da Sydvaranger Gruve ble avviklet i 1996, og hadde ingen utdannelse å falle tilbake på, så han valgte å ta sjansen på tilbudet om helsefagsutdannelse:
 
– Årene på skole var så gøy at de bare raste forbi, fortalte han på mandag. Etter jeg var ferdig utdannet jobbet jeg i full stilling på hjemmesykepleien i 4 år. Deretter fikk jeg muligheten til å gå videre ved å ta desentralisert sykepleierutdannelse, som jeg tok.
 
Trond Bernhardsen presiserte også at de med helsefagutdanning er så godt som garantert en jobb.
 
Interesserte
Deltakerne fikk til slutt muligheten til å skrive seg opp på en liste for de som er interesserte i et slikt tilbud.
 
– Vi hadde 30 deltakere, og en tredjedel av dem har skrevet seg på lista, så det er tydelig at dette tilbudet virket interessant for mange av de oppmøtte, sier Marie Jakola, prosjektkoordinator i SVU.
 

Høres dette interessant ut for deg?

 
Ta gjerne kontakt med følgende for å få mer informasjon og veiledning:
 
Kjetil Langseth v/Opus
Tlf: 78 96 34 81
E-post: Kjetil.Langseth@ffk.no

Skroll til toppen
Hopp rett ned til innholdet