Reisebrev: Varangerturné med reiselivsnæringen

Det er ingen tvil om at det finnes mange dyktige reiselivsaktører i Varanger, både på nord- og sørsiden av fjorden. Samtidig er det et potensiale tilstede for å bli enda bedre. Vi har ulike styrker i nord og sør; blant annet er vi her i Sør-Varanger gode på vinterturisme, mens aktørene på andre siden av fjorden har stor aktivitet på sommerhalvåret. Det finnes dermed gode muligheter for å lære av hverandre, og det var nettopp det reiselivsnæringen i Sør-Varanger ønsket da de i forrige uke reiste på studietur – og jeg var så heldig å få være med!

 
Jeg har alltid vært glad i hjemstedet mitt, Varanger, og jeg takket selvfølgelig ja til tilbudet jeg fikk om å være med den lokale reiselivsnæringen i Sør-Varanger på tur. Fra Kirkenes til Vadsø, Vardø, Båtsfjord og Kongsfjord viste seg å bli en spennende og lærerik tur, selv for en som er født og oppvokst i området.
 

 
Vadsø var første destinasjonen på turen, hvor vi besøkte Sirkkagården og Ekkerøy Feriehus. I Vadsø fikk vi også en presentasjon av Visit Varanger, som er et reiselivsselskap bestående av bedrifter fra hele Varangerhalvøya. Selskapet arbeider for samarbeid på tvers av kommunegrenser, og ønsker at hele Varanger skal være én reiselivsdestinasjon.
 

 
 
Etter å spist en nydelig middag levert av Påls Matopplevelser og fått testet badeanlegget på Sirkkagården, satt vi kursen mot Ekkerøy Feriehus, hvor Ingjerd Tjelle tok oss godt imot. Dagen etter fikk vi bli med Ingjerd på ulike opplevelsesaktiviteter som hun har utviklet for turistene.
 

 
Neste stopp var Vardø, nærmere bestemt Vardø Hotell. Varangerkokken serverte oss her en nydelig fiskesuppe – selvfølgelig tilberedt av lokale råvarer. Senere fikk vi høre den spennende historien til Biotope og Wild Varanger. Vi rakk også turen innom Heksemonumentet og Vardø Festning, før vi fortsatte turen til sjøs med Hurtigruten til Båtsfjord.
 
 


 
I Båtsfjord besøkte vi Polar Hotell, og fikk høre om opplevelsesbedriften Arctic Tourist, som er én av flere bedrifter på Varangerhalvøya som har gjort suksess ved å satse på fuglekikking. Kvelden ble avsluttet i Kongsfjord på Kongsfjord Gjestehus.
 
Før hjemreise til Kirkenes, fikk vi oppleve et av fuglekikkerskjulene designet av Biotope. Vi rakk også en tur innen Landhandelen, som ikke bare er en dagligvarebutikk, men også en turistattraksjon.
  
Betydningen og viktigheten av samarbeid er den største lærdommen fra studieturen for min del. Varanger består utvilsomt av mange dyktige reiselivsaktører, men de aller fleste aktørene er små bedrifter. Samarbeid mellom bedriftene er dermed helt essensielt for å kunne lykkes – da også samarbeid på tvers av kommunegrenser.
 
Takk til Visit Varanger, Sirkkagården, Påls Matopplevelser, Ekkerøy Feriehus, Wild Varanger, Biotope, Varangerkokken, Vardø Hotell, Hurtigruten Richard With, Polar Hotell, Arctic Tourist, Kongsfjord Gjestestue – og ikke minst reiselivsnæringen i Sør-Varanger for en opplevelsesrik turné i vakre Varanger.
 
Marie Jakola, Kirkenes

Skroll til toppen
Hopp rett ned til innholdet