Under utdanningsmessa i forrige uke på Kirkenes VGS presenterte Sør-Varanger Utvikling og Sør-Varanger kommune fordelene ved å bo og jobbe i hjem-kommunen.
Torsdag var det utdanningsmesse for elevene på Kirkenes VGS. I tillegg til stands med representanter fra både høyere utdanning og næringslivet, ble det holdt seminarer for elevene på klasserommene i skolen. Marie Jakola, administrativ medarbeider og prosjektkoordinator i Sør-Varanger Utvikling, og Nina Bordi Øvergaard, rådmann i Sør-Varanger kommune, hadde et slikt seminar foran et stappfullt klasserom. Der snakket de om fordelene ved å flytte tilbake til Sør-Varanger etter endt utdanning.
Jakola har et sterkt engasjement for å friste ungdom til å flytte tilbake til Finnmark etter endt utdanning, noe hun viste de oppmøtte på torsdag.
– I Kirkenes er det mindre forhold enn i større byer. Det betyr at det er lettere å bli synlig og skape seg et nettverk, sa hun under sin presentasjon. Det er gode utviklingsmuligheter her, både for de som vil jobbe i offentlig sektor og i det private næringslivet.
Jakola viste elevene mange eksempler på suksessfulle unge voksne som har tatt sin høyere utdanning andre steder og deretter flyttet hjem til Sør-Varanger for å jobbe. Hun understreket også viktigheten med å ta høyere utdanning:
– Etterspørselen etter ufaglært arbeidskraft avtar, og Sør-Varanger trenger faglærte for å skape en bærekraftig utvikling – alle er tjent med mer utdanning.
Jakola og Øvergaard fortalte også elevene på seminaret at det økende behovet for lærere og helsefagsarbeidere nesten garanterer deg en jobb ved endt utdannelse innenfor disse.
– Kommunen tilbyr også videreutdanning til både sykepleiere og lærere, sa Øvergaard. Dette er trygge jobber med gode lønnsbetingelser og mulighet for praksisplass under utdanning.
De to poengterte også de økonomiske fordelene ved å bo i Finnmark.
– Når du bor i Finnmark etter endt utdannelse får du ikke bare fordelen med Finnmarkskatten, men du får også nedskrevet studielånet hvert eneste år du jobber i fylket, avsluttet de.