Avkreftet myter om sykemeldinger og teambuilding

– Det går hånd i hanske med det å være en god leder og lavt sykefravær

Denne uken ble det holdt tredje sykefraværsseminar i Kirkenes. Samlingen var ledet av Kenneth Stålsett, daglige leder i Sør-Varanger Utvikling, og temaer som ble tatt opp var blant annet godt lederskap og hvilke tiltak som kan gjøres for å få ned sykefraværet på arbeidsplassene.
 
– Det går hånd i hanske med det å være en god leder og lavt sykefravær. En god leder skal oppmuntre og lede i riktig retning og kommunikasjon er en viktig faktor, poengterer Stålsett flere gang under seminaret.
 
Han trakk frem et eksempel på hvilke effekter populære temabuildingsaktiviteter, som rappelering og rafting, faktisk kan skape i et arbeidsmiljø.
 
– Det er viktig at de ansatte skal ha det gøy sammen på fritiden, men det er ikke en nødvendig faktor for at det skal gi en bedre arbeidshverdag. Slike type aktiviteter kan skape forventninger, utenfor komfortsone og tilbaketrekning.  Det kan i grunn ha motsatt effekt og heller skape ubehag på arbeidsplassen.
 
Stålsett understreket samtidig viktigheten med å ha gode ledere.
 
– Det har blitt gjort en undersøkelse med en gruppe mennesker der én i gruppen er leder. Gruppene fikk tildelt en måler som målte aktiviteten innad. Et av resultatene viser en aktiv leder; men når lederen trekker seg tilbake viser målingen at resten av gruppen er nesten like inaktive som i første resultat, forklarer Stålsett. Resultatet viser viktighet med ledelse. For oss individuelle mennesker er normer noe vi allerede tar med oss fra barnehager og skoler. Det handler litt om å klare å bryte normer og faste rutiner slik at man utvikler seg i riktig retning. Målet er å få folk i riktig retning.
 
 

Lillian Stokvold-Sundfær
jobber med tverrfaglig opplæring i Øst-Finnmark
 
 
Lillian Stokvold-Sundfær jobber med tverrfaglig opplæring i Øst-Finnmark, og er en av deltagerne på seminaret.
 
– Jeg jobber i en liten bedrift og vi har lite sykefravær hos oss. Seminaret har vært et nyttig redskap som jeg kan ta med meg videre til de 57 medlemsbedriftene vi samarbeider med. Spesielt videosnuttene de viste, som handlet om «myte om sykemeldinger». Videoene var nyttig for meg i mitt arbeid med lærlingelever. SVU har tidligere arrangert kurs om Operativt Lederskap, der jeg var deltager og jeg anbefaler andre bedrifter til å være med om de får mulighet. Jeg deltar gjerne selv på flere kurs hvis det skulle dukke opp riktig tema, sier Stokvold-Sundfær.
 
Deltagerne avsluttet med å reflektere over hva de har gjennomgått på seminaret og hvilke tiltak som kan gjøres for å få ned sykefraværet. God dialog mellom de ulike institusjonene er et alternativer som kom fram.

Skroll til toppen
Hopp rett ned til innholdet