Stjernekokk på besøk i Kirkenes: – Fisken er for fersk!

Det SVU-støttede prosjektet «Stjernerestaurant» er i gang; på torsdag besøkte stjernekokken, Jonathan Romano, Kirkenes for dele av sin kunnskap.

 
«Stjernerestaurant»
Forprosjektet «Stjernerestaurant» er eid av Ulven Investment, og har mottatt støtte fra Sør-Varanger Utvikling for å gjennomføres. I følge prosjektleder Rune Nordhus er hovedmålet å utvikle kommunen som handelssenter- og reiselivsdestinasjon.
– I dette prosjektet går lokale restauranter, sjømatprodusenter og Kirkenes videregående skole sammen for å avklare hvordan vi kan styrke de lokale tilbudene, forteller Nordhus.
 
Han forklarer videre at fokuset skal være å heve kompetansen til de etablerte næringsdrivende, øke bruk og produksjon av lokale råvarer og samtidig bidra til å gjøre lokale praksis- og lærlingeplasser mer attraktive.
– Vi ønsker å gi ungdommer i kommunen flere karrieremuligheter, utvikle gode menyer med lokale råvarer og styrke Sør-Varanger som leverandør av eksklusive råvarer, sier prosjektlederen. For å oppnå dette arrangere vi tre workshops hvor vi inviterer stjernekokker som skal dele sin kunnskap med både lokale kokker, produsenter og elever.
 
Workshop
Denne uken ble første workshop avholdt på Kirkenes videregående skole, ledet av den anerkjente sushikokken Jonathan Romano. Der fikk deltakerne jobbe med råvarer som kveite, flekksteinbit, kongekrabbe, røye, torsk og reinkjøtt; alt sponset av lokale leverandører. Romano og de andre deltakerne jobbet sammen for å lage flere forskjellige retter samtidig som han ga råd om hvordan man kan tilbedrede de forskjellige råvarene på nye måter.

Njål Svane (Thon Kirkenes) forbereder røye.

Til tross for at Romano jobber mye med fisk har han lite tidligere erfaring med ishavsrøya.
– Røya var for fersk til å brukes som sushi, sier han og ler. Men dette er et fantastisk og unikt produkt som jeg veldig gjerne vil jobbe mer med. Den ga meg en skikkelig a-ha-opplevelse og jeg skal absolutt ta kontakt med Finnmarksrøya. Når det er sagt så er jeg kjempefornøyd med alle råvarene vi fikk jobbe med – dette er luksusvarer.
 
Distriktsutvikling
I tillegg til å være stjernekokk er Romano også sommeler, eier av Sabi Sushi og en stor pådriver for å utvikle distriktene i Norge.
– Jeg har bodd i Norge i 40 av mine 42 år, og er det én ting jeg har innsett så er det at Norge består av mer enn bare Oslo, sier han spøkefullt. Jeg liker å jobbe sammen med ildsjeler som Nordhus som ønsker å drive frem utvikling – spesielt på mindre steder og byer. Jeg mener Kirkenes har masse potensial – spesielt som reisedestinasjon. De asiatiske turistene som kommer hit er luksusturister, og de vil ha lokale råvarer.
 
Hva tror bør gjøres for å styrke Kirkenes som matdestinasjon?
 
– Først og fremst må det være godt samspill mellom de forskjellige aktørene – det er viktig å spille hverandre gode. Et eksempel på dette kan være å sørge for at man ikke serverer det samme over alt. Også er det veldig viktig at Sør-Varanger kommune bidrar til å hjelpe industrien, kanskje med økonomisk støtte, lokaler og slikt. Eksempelvis: i Oslo kommune er det helt vanlig at det offentlige gjør plass til privateide spisesteder i byggene deres. Slik jeg ser det er utvikling er et samfunnsansvar, og om jeg blir invitert hit vil jeg veldig gjerne være med å bidra i utviklingen deres, avslutter han.

Skroll til toppen
Hopp rett ned til innholdet