Dyrking av tang og tare i Sør-Varanger

Dykknor AS har fått tildeling fra Sør-Varanger Utvikling til en forstudie om dyrking av tang og tare i kommunen.

 
Ideen kom under samtale med en kompis
 
Eirik Sand Mikkelborg er deleier i Dykknor AS og prosjektansvarlig for forstudiet “Dyrking av tang og tare”. Ideen om tareoppdrett startet for mange år siden i en samtale han hadde med en kamerat.
 
Tare-Seminar
 
Mikkelborg har vært på to seminarer om tare der han har fått innhentet nyttig informasjon og knyttet kontakter med folk som er i samme industri. Han kan fortelle at det er en håndfull bedrifter i Norge som er i samme prosess, der blant annet vestlandet har et veldig bra alge-nettverk.
 
– Noen er på samme stadium som oss, og andre er allerede i gang med produksjon og salg. Vi er avhengig av et godt samarbeid, og det er fint å ta del i andres erfaringer, sier Mikkelborg.
 
Men før de kan begynne å dyrke tang og tare trenger de konsesjon. Mikkelborg opplever at det er lite kunnskaper om denne søknadsprosessen og har brukt noen timer i telefonen med fylket og departementet for å få til en riktig konsesjonssøknad.
 
– Det har vært en lang vei å gå for å finne de rette kontaktene men vi er nå godt i gang med søknadsprosessen, sier Mikkelborg.
 
De må også finne ut om det er gode forhold for tang og tare i Sør-varanger kommune. Da må det utføres strøm og vannprøver for å oppnå en god kvalitet og vekst i plantene.
 
– Vi er helt avhengig av riktig lokalisering i forhold til næring og havstrøm, og det er nødvendig med et visst areal for å holde i gang en drift, sier Mikkelborg.
 
Bruksområder for alge
 
Dykknor AS skal vurdere bruksområde av algeproduksjon ut i fra, blant annet, hvilke alger som er egnet for å plante her i nord. Alge har ifølge Mikkelborg flere bruksområder og kan blant annet brukes i mat til mennesker, dyrefôr, medisiner og helsekost.
 
– Det finnes pakke-plast og drikkeflasker laget av alge, sier Mikkelborg.
 
Miljøvennlig
 
Mikkelborg forklarer at plastproduksjon av tang og tare er miljøvennlig da det er nedbrytbart. Han sier også at dyrking av tang og tare er relativt små anlegg i fjordene sammenlignet med oppdrett av fisk, samtidig som tareproduksjon anses som en fordel for miljøet fordi artene bidrar til forbruk av Co2.
 
– Produksjon av tang og tare er miljøvennlig og bruksområdene mange. Jeg sitter med en god følelse om dette prosjektet og med støtte fra Sør-Varanger Utvikling til forstudie og fortsatt god hjelp fra kommunen i fremtiden har jeg tro på at vi kan være godt i gang med prosjektet i januar til neste år, avslutter Mikkelborg.
 

Skroll til toppen
Hopp rett ned til innholdet