Ny innovasjonsfestival skal utvikle Kirkenes til smartby

7. mars 2019 sendte Sør-Varanger Utvikling AS (SVU) ut en pressemelding der vi lanserte en ny og unik innovasjonsfestival i Kirkenes med navn ICE – Innovate Cool Experiences! Men hva er egentlig ICE og hvorfor har vi satt i gang dette prosjektet?

 
ICE – Innovate Cool Experiences er en 24 timers innovasjonsfestival i grensebyen Kirkenes. Hundre gründere og andre med interesse for innovasjon og entreprenørskap vil i et intensivt døgn jobbe med å løse en «arktisk utfordring» ved hjelp av metoden «design tenkning». Design tenkning er en praktisk, menneskesentrert og prototypdrevet tilnærming til ideutvikling og problemløsning.
 
ICE skal bli et årlig arrangement i Kirkenes – en årlig møteplass for kreative mennesker som ønsker å utvikle arktisk.
 
I år er det Varanger KraftEntreprenør (VKE), med Arnfinn Mentyjærvi i spissen, som har levert årets utfordring. VKE jobber med å utvikle Kirkenes til en smartere by. De ønsker å bygge bedre digital infrastruktur, for å gjøre lokalsamfunnet mer robust for framtiden.
 
VKE har nå bestilt «Smart Poles» som skal bygges i Kirkenes. «Smart poles» er multifunksjonelle stolper som har evnen til å inkorporere sensorer, programvarer og annen elektronikk som kan motta og overføre data. Stolpene kan blant annet brukes til trafikklys, ladestasjoner, reklame, turistinfo, WiFi og mye mer. VKE får stolpene levert fra Kina, mest sannsynlig i løpet av sommeren 2019. VKE skal da stå for infrastrukturen og vedlikehold, men innholdet er foreløpig ikke bestemt. Hva stolpene skal inneholde og hvordan de skal kommersialiseres og driftes blir dermed caset for ICE. Det er kun kreativiteten som kan sette en stopper for hvordan Sør-Varangers «smart poles» vil se ut. Dette vil gjøre Kirkenes til verdens nordligste smartby.
 
Vil du være med å utvikle verdens nordligste smartby?
 
Det teamet som kommer opp med den beste og mest innovative løsningen vinner en sponset tur til Slush Helsinki – verdens største start-up arrangement.
 
Varanger KraftEntreprenør er en viktig partner i prosjektet. De har gitt ICE et ekstremt spennende case. Løsningene på caset vil gi mye tilbake til lokalsamfunnet. Dette er helt ny infrastruktur, som vil gi uante muligheter. VKE har også gitt en økonomisk støtte på kr. 50.000,-.
 
En annen viktig partner er Sparebank1 Nord-Norge, som gjennom Samfunnsløftet støtter prosjektet med kr. 200.000. SNN bistår også med kompetanse i prosjektet, der Therese Alexandersen ved kontoret i Kirkenes er med i prosjektgruppa.
 
I tillegg til Therese består prosjektgruppa av Marie J. Sommernes (prosjektleder) i Sør-Varanger Utvikling, Kenneth Stålsett i Sør-Varanger Utvikling, Oda Camilla Rykkje i prosjektet DesignRegion Barents, Bård og Vegard Gamnes i Gamnes & Bror AS, Christine Galschjødt i Galschjødt Design AS, Jenny Spring Mikkelsen i Barentssekretariatet og Magnus Mæland i Sør-Varanger kommune. Dette er en ung og kreativ gjeng, som alle er mellom 26 og 36 år, og har et brennende engasjement for Nord-Norge. Prosjektgruppa ønsker å vise at det er i nord det skjer, og at det er uante muligheter i nord.
 
Barentssekretariatet, Kirkenes Næringshage og Sør-Varanger Utvikling bidrar også med finansiering av prosjektet.
 
Hvem kommer til ICE?
ICE har fått mye positiv oppmerksomhet, og vi har flere store navn på deltakerlista. Blant annet vil Peter Västerbacka, gründeren bak Slush og Angry Birds, holde et foredrag og sitte i juryen. Det samme vil Hanne Rentsch Ersdal fra Inventas. Linda Beate Randal, direktør i Innovasjon Norge Arktis, vil også være en del i juryen.
Påmeldingene har også begynt å rulle inn, og vi har foreløpig både lokale gründere fra Sør-Varanger og gründere fra utlandet med. Det koster kr. 1000 å delta på ICE. Dette inkluderer deltakeravgiften, overnatting og alle måltider. Dersom du er lokal og ikke trenger overnatting koster det kr. 500 å delta.
 
Men hvorfor skal en bruke 24 timer av livet sitt på å delta på ICE?
Du vil utvide nettverket ditt med 100 entreprenører fra hele verden.
Du vil komme hjem igjen med mer kompetanse og inspirasjon til å utvikle og være kreativ.
Du vil få muligheten til å være med og utvikle verdens nordligste smartby.
Du vil møte potensielle investorer og samarbeidspartnere.
Du vil få muligheten til å utvikle nye forretningsideer.
Sjekk ut www.icekirkenes.com for mer informasjon – og meld deg på i dag!
 
Spørsmål rettes til Marie J. Sommernes på tlf. 994 93 441 eller mail marie@svu.as

Skroll til toppen
Hopp rett ned til innholdet