Reiselivsopplevelser i Sør-Varanger

Med joik og samisk kulturformidling med en personlig tilnærming, ønsker John Henrik Mienna å starte opp med autentiske samiske opplevelser både for reiselivet, konferanser, skoler og andre tilstelninger.

Med ønske om å skape genuine samiske opplevelser som et reiselivsprodukt i Sør-Varanger, har et nytt prosjekt fått støtte til idefasestudie.

Mulig samarbeid

Prosjektet går ut på å se på muligheter for samiske opplevelser i kommunen. John Henrik Mienna, Alexa Camire og Ulrik Lund, som alle har hvert sitt prosjekt, knyttet bånd gjennom Næringshagens etablererkurs.

Sammen har de nå gjennomført idefasestudiet for å se på muligheter til å samarbeide med hvert sitt foretak. Lund og Camire jobber med etablering av henholdsvis guideservice og naturguide, mens John Henrik Mienna med samisk kulturformidling.

-Vi ble kjent gjennom etablererfasen, og Lund og Camire snakket sammen om mulig samarbeid. Da tanken om å se på mulighet for samiske opplevelser i Sør-Varanger dukket opp, måtte de naturligvis ha en same med på laget, så da tok de kontakt med meg,forteller Mienna.

De har sett på muligheter både bynært og ute i distriktene, så får neste fase vise om prosjektet kan gjennomføres og videreutvikles.

Joik

John Henrik Mienna som er med i prosjektet, er opprinnelig fra Kautokeino, men flyttet til Sør-Varanger i 1983. Han skulle som mange andre bare bli for et par år, men så endret planene seg.

Mienna begynte med musikk like før han flyttet hit, men det at han kunne synge var en godt bevart hemmelighet. Han har vært innom samisk sang, pop og rock, men joik begynte han å opptre med først for 10-12 år siden.

Han forteller han alltid har kunnet joike, det er noe som sitter godt forankret i ham, noe som han har hatt med seg helt fra oppveksten i Kautokeino.

Brenner for å bevare sin identitet

At Mienna i fjor ble arbeidsledig, ble utslaget for prosjektet han nå ønsker å sette i gang. Da etablererkurset dukket opp meldte han seg på og så har ballen bare rullet videre.

-Uten en formell utdannelse har det vært en utfordring å finne en jobb, forklarer han videre.

Det at han selv brenner for å fremme og bevare det samiske, var slik han så mulighetene. Gjennom å by på seg selv og sin identitet håper Mienna å skape et tilbud som til nå er unikt i Sør-Varanger.

-Under mine opptredener er det ikke bare joik, men jeg formidler om min bakgrunn, samisk kultur, tradisjoner og historie, samt at jeg også viser bilder på lerret ved enkelte opptredener.

-Jeg har nylig signert en avtale med Snowhotel Kirkenes for kommende vinter, hvor jeg daglig skal opptre, men jeg har fortsatt ledig kapasitet for andre oppdrag innimellom, avslutter Mienna.

Skroll til toppen
Hopp rett ned til innholdet