Planering i utvidet virkelighet

-Vi har ikke funnet den opp selv, men har alltid hatt lyst til å bygge en sånn, forteller Vegard Gamnes.

Prosjektet «planering i utvidet virkelighet» startet med at Gamnes & Bror hadde sett noen bygge en type VR-sandkasse på Youtube.

Etter å ha flyttet hjem igjen etter studiene og etablert seg, skulle Vegard Gamnes pusse opp huset.

Da han begynte å fjerne gammel betong for å armere gulvet, tenkte de at de skulle gjøre det selv. Men da betongbilen kom, gikk det opp for dem at dette var ikke like enkelt som de hadde sett for seg.

– Vi hadde målt alt klart på forhånd, men metoden som brukes i dag med laser er veldig vanskelig og krever mange kontrollmålinger mens jobben utføres. Hele støypejobben ble en veldig tidkrevende og stressende erfaring, siden vi aldri følte oss helt trygg på at det ble rett, forteller Vagard.

Sandkasseprosjektet lå da hele tiden i bakhodet, med en sensor som måler overflaten og ser hele området av gangen, trenger man bare den og slipper å kontrollmåle under hele prosessen.

Hvordan gjør håndverkere det?

Det Gamnes & Bror har gjort med prosjektet, har vært å finne ut hvordan håndverkere egentlig gjør det med planering i dag.

-Er de også usikre på målingene, eller er de så proffe på det at dem klarer det på første forsøk. Det var noe vi hadde lyst til å undersøke. Var det bare jeg som kunne tenkt meg det produktet, eller er det flere som også ser nytten av det?

Etter å ha sparret litt med faren, som er hobbysnekker og ganske interessert i «gadgets», valgte de å sette i gang prosjektet. 

-Vi spurte om han hadde tenkt på det noen gang, men det hadde han ikke, men han kunne gjerne tenkt seg et slikt produkt.

Sommerjobb

Da Gamnes & Bror kom i kontakt med Ulrik Sundquist som så etter sommerjobb, så så de det som en gylden mulighet til å få produsert VR-sandkassa.

-Vi tenkte jo også at det måtte være et sinnssykt kult sommerjobbprosjekt, å få lage en slik prototype.

Kartlegger behovet

I disse dager jobber Gamnes og Bror med å intervjue håndverkere rundt behovet for en slik gadget.

-Det vi foreløpig har funnet ut er at flere føler seg usikre på at planeringa blir rett og mest sannsynlig må de gjøre etterarbeid for at det skal bli helt bra. Mange får også en aha-opplevelse. Så nå gjenstår det å se hva vi finner ut videre med intervjuene.

Gamnes & Bror ser for seg at løsningen kan spare både tid og penger.

Noen utfordringer

-Vi trenger fortsatt en del tid på research rundt teknologibiten.

De har sett noen utfordringer på teknologien til prototypen, både på hvor løsningen skal brukes og med hensyn til lysforhold. Å få det bra fra start er en hovedfaktor, dess flere feil man har fra grunnen av, dess mer justeringer baller det på seg utover i planeringsprosessen.

-Det håndverkere viser seg å gjøre i dag, er å legge betong for så å avrette oppå betongen for å få det bra nok. Kanskje kunne man ha spart det siste steget, hvis man fikk det bra nok første gang og spart masse tid og penger.

Det de også må finne ut av, er om avrettinga faktisk er tidkrevende og kostbart, eller om det ikke er noen stor kostnad. Men det er noe håndverkerne må svare på. -Og slik er det altså prosjektet har kommet i gang og utviklet seg. Neste steg er også å finne ut av hvor markedet ligger. Er det privatpersoner, eller er det profesjonelle håndverkere. Vi er veldig interessert i innspill og tanker rundt prosjektet. Dersom noen synes dette høres spennende ut, ta kontakt, oppfordrer Gamnes.

Skroll til toppen
Hopp rett ned til innholdet