«Starstruck» i Helsinki

Stian og Dani fikk se og oppleve det nyeste av «tech» i Helsinki under SLUSH 2019. Bak Stian ser vi en liggende ergometersykkel, hvor underkroppen legges i vakuum for å optimalisere blodtilførsel i bena, og samtidig øke påkjenningen for hjertet. Her kan du ligge og «sykle» gjennom flere kjente byer på tv skjermen foran deg, med lyd og bilde.

Dani Storbakk og Stian A. Karlsen fra Bygg- og elektroentreprenørfirmaet Barents Byggconsult AS, var det første firmaet som fikk Nyetablererprisen i 2019. I november dro de til Helsinki for å delta på et av verdens største og mest innovative gruderarrangement SLUSH!

Hvordan kom dere dere til Helsinki og hva var det første som møtte dere?

-Vi reiste med fly fra Kirkenes til Oslo også videre direkte til Helsinki. Da vi kom frem var det litt det der å finne ut av storbyverden og hvordan vi skulle komme oss frem til byen, forteller entreprenørene til SVU.

De la raskt merke til de kjente el-sparkesyklene som er tilgjengelig i de fleste storbyer.

-Det var veldig fint, akkurat som i Oslo så har de også det i Helsinki. Vi fant oss hver vår sparkesykkel, lasset på kofferten og kjørte avgårde for å finne hotellet, forteller Dani.

Hvordan var det å delta på SLUSH?

De hadde ikke noen spesielle forventinger forut reisa og visste egentlig heller ikke hva de kunne forvente seg.

-Det eneste vi visste, var at det var en veldig stor happening med mye teknologi.

Ved ankomst møtte de et folkehav over et område som var på størrelse med flere fotballbaner.

-Hvis man skal delta, er man nesten nødt til å bruke en del tid på å sette seg inn i programmet for å finne ut hva man ønsker å delta på. Det var veldig mye forskjellig og interessant å få med seg, legger Dani til.

-Vi prøvde å få plass på eventer som er relevant for oss, men innså raskt at vi skulle gjort dette for flere uker siden. Eventene har ofte bare plass til 10-20 stk og da var det selvfølgelig fullbooket for lenge siden. Men de store eventene på de største scenene, rommer flere hundre deltakere så der var det ingen problemer å få plass for oss.

Erfaringsmessig tror de at man får mest igjen om man er målrettet på valg av type event.

-De små eventene er den beste arenaen for diskusjoner og dialog om nye spennende produkter. SLUSH tilrettelegger for møter og utvikling mellom interessenter i egne møterom på stille områder. I etterkant av dagene var det registrert tusentalls av slike møter, og det tror jeg gir resultater, sier Dani.

Ett av diskusjonspanelene under eventet «China Day». Her diskuteres muligheter, trender og utfordringer med å komme seg inn på det kinesiske tech-markedet.

Hva lærte dere? Og hvilke av erfaringene vil dere ta dere med videre som grundere?

-Vi dro stor inspirasjon av å se all den stå-på-viljen blant folk, uavhengig av hvilke fagområder de representerte. Det var noe som vi virkelig lot oss inspirere av.

Under happeningen lærte de at også «tech» er bygg og anlegg.

-Det er kanskje ikke så utbredt i Norden enda, ihvertfall ikke her i kirkenes. Men det er på vei inn, og finnes allerede i mange hus f.eks. som i smarthus også videre, sier Dani.

Og legger til at det er et uendelig stort marked for «tech» i byggbransjen, men det tar tid før det sprer seg fra de store byene og ut til distriktene vil han tro.

Etter å ha deltatt på SLUSH ser de også med nye øyne på at det skal komme en eller flere smartpoles til Kirkenes. 

-Det er veldig interessant at det kommer en smartpole hit, ja vi er spent på å se hva den kommer til å inneholde etter å ha sett hva som utvikles av apper, programvare og teknologi.  Men de tingene jeg syntes var mest interessante ønsker jeg å holde for meg selv.

«Secret garden». En stille plass man kunne trekke seg tilbake til og diskutere fremtidsplaner i rolige omgivelser.

Hva gjorde størst inntrykk på dere?

-Hele arrangementet egentlig. Men også veldig mye de folkene som fortalte om sine erfaringer, hva de gjør osv. Vi ble jo litt «starstruck» og følte oss litt som bønder i byen. Vi med et byggefirma fra lille Kirkenes liksom.

Guttene møtte også så vidt på Peter Vesterbacka som virkelig var en superstjerne som alle ville ha en bit av.

-Jeg fikk kanskje ett minutt med ham. Og det ble kun med småprat i forbifarta, jeg har flere spørsmål og tema jeg hadde håpet å diskutere, men det får vi ta en annen gang, sier Dani med glimt i øyet.

De vil absolutt anbefale andre å delta på SLUSH.

-Spesielt for de som er interessert i teknologi, så er SLUSH i Helsinki «the place to be». Der kan man få seg samarbeidspartnere, investorer og hjelp til å utvikle sine ideer. Det var et veldig godt tilrettelagt arrangement og vi må ta hatten av oss for finlenderne, de har veldig «fintunet» det med teknologi, sier gutta i Barents ByggConsult.

Et folkehav av menneseker forlater SLUSH for dagen.

Skroll til toppen
Hopp rett ned til innholdet