Daglig leder og apoteker Aila Riihimäki ved Vitusapotek Renen på Amfi, møter en rekke utfordringer ved en arbeidsplass hvor smittevern er i høysetet. Foto: Silje Kvammen

– Smittevern spesielt viktig

Ved apotekene er smittevern spesielt viktig for å ta vare på de som er i størst risiko når det kommer til å bli smittet av covid-19 viruset. Ved Vitusapotek Renen på Amfi i Kirkenes sentrum, er dette noe de tar på høyeste alvor.

Apotekene har kunder som kan ha andre sykdommer, og som det kan være svært uheldig for å bli smittet av andre, eller bare mens de oppholder seg i byen.

-Det er superviktig at vi holder apoteket reint. Vi møter så og si hele Sør-Varanger her på apoteket og må unngå å spre smitte. I tillegg til at vår jobb er kjempeviktig, er vi samtidig en utsatt gruppe for å bli smittet. Vår viktigste jobb er å beskytte kundene slik at de kan få de medisinene og produktene som de behøver, og at apoteket kan holde driften i gang, forteller daglig leder og apoteker Aila Riihimäki.

En rekke tiltak

Nylig har apoteket fått satt opp pleksiglass foran kassene for gjensidig beskyttelse mot smitte, i tillegg vaskes overaltene oftere enn vanlig.

-Vi spriter overflater som kundene berører, også har vi fjernet ulike elementer og blant annet plassert stolene som før sto ved siden av hverandre, nå til ulike plasser i lokalet og fjernet sofaene slik at folk ikke er for nære hverandre.

Lokalet til Vitus apotek på Amfi er ganske stort, slik at det har ikke vært nødvendig med vakter for å holde kontroll på kundene.

-Det har ikke blitt behov for en slik ordning enn så lenge, vi klarer å holde kontroll på kundene fra kassa og gir de beskjed dersom de ikke følger rådene.  Det er heller et problem dersom kundene samles utenfor apoteket, og det er noe vi gjerne ser at folk unngår, men vi opplever at kundene har god forståelse for tiltakene som er gjort her.

Bak disken på Vitus apotek sitter nå Malin Persson med pleksiglass mellom seg og kkundene som skal fungere som en gjensidig beskyttelse. Pleksiglassener er montert opp ved samtlige disker i apoteket.

Oppmerksomme på seg selv

-Dersom det skulle være antydning til forkjølelse blant våre ansatte, så må de bli hjemme og de som tidligere kanskje ikke ville valgt å bli hjemme med milde luftveissymptomer kan godt gjøre enkelte oppgaver med å jobbe hjemmefra.

Med en kundekrets fra 0-100 år kan apotekene oppleve en del utfordringer.

-Vi har jo hatt kunder med dårlig hørsel som ikke hører hva vi sier, og må komme nærmere enn anbefalt, men da må vi bare be dem om å trekke seg tilbake. Vi har også satt på klistremerker på gulvet for å illustrere og vise for kundene hva som er anbefalt avstand å holde både fra disken og mellom hverandre.

Reduserte åpningstider får kabalen til å gå opp

-Vi har i denne situasjonen flere uforutsette utfordringer, og har f.eks. ikke mulighet til å innkalle farmasøytvikarer fra andre steder, men siden senteret nå har reduserte åpningstider, så går det foreløpig greit også for oss.

Hjemlevering

Vitus apoteket er også en bedrift som benytter seg av hjemleveringstjenesten via Kirkenes Taxi. -Kundene kan også forhåndsbestille medisinene sine via «klikk og hent» som før, eller så kan man få utlevert medisiner via fullmakt gjennom familie og venner. Det er en fin løsning dersom man ikke ønsker eller kan møte opp her selv, sier Riihimäki.

Skroll til toppen
Hopp rett ned til innholdet