Ka skjer?

Uke 15 er unnagjort, og denne uken har Marie blitt utfordret til å skrive litt om innsatsområdet entreprenørskap: 

2021 begynte med en strategiprosess for oss i SVU. Resultatene av dette var blant annet nye innsatsområder. Vi gikk fra fem bransjespesifikke innsatsområder, til tre bredere innsatsområder. Entreprenørskap er et av disse, som jeg er så heldig å ha hovedansvaret for.  

Formålet med innsatsområdet er å skape et gründermiljø i Sør-Varanger som gjør det attraktivt å starte bedrift og/eller flytte eksisterende bedrifter til kommunen, samt gi gründere en større sjanse for å lykkes ved å bidra til økt forretningskompetanse.  

Men hvordan får vi det til da? Lettere sagt enn gjort, tenker du kanskje. Vi i SVU må rett og slett bruke de verktøyene vi har: 1) Bevilge tilskudd til spennende prosjekter, og 2) ta initiativ til relevante aktiviteter for gründerne.  

I 2020 bevilget SVU tilskudd til to prosjekter som begge retter seg mot gründere, men på ulike måter. Det ene er Tivoli North 2.0der ideen er å tilby fasiliteter og nettverk, samt skape aktiviteter som skal gjøre det enklere og mer motiverende for de som ønsker å starte egne bedrifter. Gjennom kunnskap og nettverk skal Tivoli North 2.0-prosjektet også bidra til at nyetableringer blir til suksessfulle og bærekraftige bedrifter. Det andre prosjektet er Etableringspakken for morgendagens arbeidsplasser av Orinor AS, som skal hjelpe de som er nysgjerrig på hvordan man starter egen bedrift, de som er i oppstarten av en ny bedrift, eller de som driver en nyoppstartet bedrift. Disse prosjektene skaper sammen både entusiasme og økt kunnskap om det å drive egen bedrift.  

Det jeg synes er spennende og interessant med å jobbe med entreprenørskap er å få møte alle de dyktige gründerne vi har i Sør-Varanger. Fellesnevneren for disse er at de alle har stort pågangsmot og tro på egen forretningsidé. Pågangsmot er en viktig egenskap å ha som gründer, for det er ikke enkelt å starte egen bedrift, ei heller å drive den. Det er jo dessverre ikke slik at så fort registreringen i Brønnøysundregisteret er godkjent og du har mottatt et organisasjonsnummer, så strømmer kundene på automatisk. Neida, du må faktisk jobbe med å finne kundene dine og selge produktet ditt.  

Og så må du ikke gi deg om du ikke klarer å selge produktet ditt til første potensielle kunde, eller den andre, tredje eller tiende. Du må se på det som læring, og evaluere hva som gikk galt. Kanskje må du gjøre noen endringer på produktet ditt eller måten du fremstiller det på? Pågangsmot og hardt arbeid er definitivt to sentrale nøkkelord å ha på minne dersom du vurderer å starte egen bedrift.  

Et annet tips er å spørre om hjelp. Ingen kan være verdensmester i alt – det er lov å spørre om hjelp. I Sør-Varanger har vi en rekke gode hjelpere som står klar til å hjelpe nettopp deg til å lykkes med din ide. Det betyr også at du ikke må være redd for å fortelle om ideen din. Ved å fortelle om ideen din gir du deg selv mulighet til å få tilbakemeldinger og dermed utvikle ideen til å bli enda bedre. Lag en enkel prototype og vis den fram til venner og bekjente. Skjønner de hva produktet ditt er? Er det noe som kunne blitt gjort annerledes eller bedre?  

Enkel prototyping og tidlig testing er noe vi i SVU har stor tro på. Fail early to succeed sooner” er et mye brukt sitat – og det av god grunn. Logisk nok, vil du i det lange løp tjene mer på å lage en enkel prototype av produktet ditt og få tidlig tilbakemelding på at det er en fiasko, enn å jobbe ukes- og månedsvis med en god forretningsplan, og etter å ha brukt både tid og penger, få vite at dette er det ingen poeng å gå videre med. Det er lov å prøve og feile. Så må vi andre som ikke tør å satse på egne ideer – vi som sitter i trygge, behagelige jobber med fast inntekt hver måned – bli flinkere til å heie fram de som tør, og ikke snakke ned de som prøver og feiler. 

Det er mye jeg kunne ha skrevet om dette temaet, men velger å runde av med en oppfordring til alle dere med en liten gründerspire i magen: Ta kontakt med oss i SVU! Vi ønsker å støtte gode ideer og prosjekter, både av veletablert næringsliv og av ferske gründere. Send meg en e-post (marie@svu.as), så tar vi en kaffe og uformell prat. Om ikke jeg kan hjelpe, så kan jeg guide deg til andre som kan. Håper jeg hører fra deg! 

Skroll til toppen
Hopp rett ned til innholdet