Uke 18

Vilde presenterer en del av innsatsområdet Innovasjon og kompetanse: Rekruttering og attraktivitet i ukas Ka skjer.

Tirsdag arrangerte vi frokostmøte og workshop på tema rekruttering og attraktivitet, basert på de utfordringene samfunnet vårt står ovenfor som følge av blant annet fraflytting. Rundt tjue personer fra kommunen, næringsliv og andre offentlige instanser møtte opp. Spørsmålene vi stilte var «hvorfor vil du bo her?», «hvorfor vil du ikke bo her?» og «hva skal til, hva må vi gjøre for å få folk til å trives og bli i kommunen?».

Etter workshopen delte vi innspillene inn i tre kategorier: «Dette kan vi gjøre noe med», «dette kan vi ikke gjøre noe med» og «holdninger».

Det vi ikke kan gjøre noe med er ting som at Sør-Varanger ligger langt unna Oslo. Langt unna Syden. Og langt unna IKEA. Det er kaldt om vinteren. Det er kaldt om våren. Det er kaldt om sommeren. Og det er kaldt om høsten. Vi vet hvor vi bor.

Ting vi kan gjøre noe med: Noen opplever kultur- og fritidstilbud som dårlig, andre opplever kultur- og fritidstilbud som bra. Det er få arrangementer. Det er mange arrangementer. Vi er et oversiktlig samfunn siden vi er små. Vi har små fagmiljø fordi vi er små. Noe må gjøres med sentrum. Vi har få tilbud om høyere utdanning fordi vi er små. Og få attraktive arbeidsplasser. Det er lett å få seg jobb til tross for at vi er så små.

Disse problemstillingene ønsker vi å se videre på under innsatsområdet innovasjon og kompetanse. Gjennom kompetansesatsingen vår, gjennom Kompetansepiloten, skal vi, samme med kommunen, Universitetet i Tromsø og Nord Universitet jobbe for å heve nivået og utvalget av utdanningsløp du kan ta lokalt. Kurs og emner som kan kombineres med jobb, og studier du kan ta på fulltid. Høy kompetanse, et godt utdanningstilbud og utvikling er viktige element for et attraktivt samfunn.

Gjennom å lage nettsiden sprenggrenser.no skal vi sørge for at alle har tilgang på den samme informasjonen om kultur- og fritidstilbud, om arrangementer rundt omkring, om happenings, om skiløyper og perleturer, om jobbmuligheter og fersk informasjon som minner oss på hvorfor det er bra å bo her.

For det er å bra å bo her. Og du kan bidra til å gjøre det bra å bo her. Tar du initiativ blir du godt tatt i mot og du har gode muligheter til få ting til å skje. Det hadde ikke skjedd så mye i Oslo heller, hvis ingen tok initiativ.

Så til holdninger: Det er vanskelig å bli kjent med de «innfødte». Sør-Varanger samfunnet er så åpent og inkluderende. Bygdedyret lever. Folkene her er hyggelige. Her bryr vi oss om hverandre.

Hvordan møter vi dét da? Vi kan invitere naboen på kaffe, eller kollegaen med på hytta. Hytteforbud annenhver uke, kanskje? Vi kan lage programmer for å følge opp de som kommer hit på praksis. Som arbeidsgiver kan du bruke mer tid på å «kartlegge» dine nyansattes fritidsinteresser og koble de opp mot relevante miljø.

Det slår meg (det kommer selvfølgelig ikke som en stor overraskelse) at vi som bor i Sør-Varanger er forskjellig. Vi ser ting ulikt. Vi opplever situasjoner på forskjellig måte. Et innspill som kom var «det handler ikke om hvordan man har det, men hvordan man tar det». Uansett hvor mange prosjekter, aktiviteter eller tiltak som settes i gang, kan vi ikke unngå at noen flytter herfra og forteller vennene sine om drittplassen oppi “gokk”; Sør-Varanger. Men, vi skal, sammen med mange andre, jobbe for at de som kommer hit føler seg sett og ivaretatt, og at de som vil trives skal få mulighet til det. Vi skal vise hva Sør-Varanger har å by på.

Vi fikk mange, gode innspill til konkrete tiltak som kan gjøres for at vi skal kunne nå målet vårt om et attraktivt samfunn. Prosjekter som er satt i gang og som jobbes med mot sommeren er Sommerstudent i Sør-Varanger, Attraktiv jobbkommune og sprenggrenser.no. Gjennom Sommerstudent i Sør-Varanger har vi ansatt to sommervikarer som skal jobbe med prosjektet, som blant annet går ut på å samle studenter som er i kommunen for å jobbe til aktiviteter. Prosjektet har til hensikt å gi studenter utdanningsrelevant arbeidserfaring, skape et nettverk og vise hva som skjer i Sør-Varanger. Attraktiv jobbkommune er et samarbeid med Kirkenes vgs og kommunen som skal knytte elever som går studiespesialisering tettere på det lokale næringslivet. Vi vil også finne en god måte å holde kontakt med ungdommene som flytter vekk for å studere på. Sprenggrenser.no er nevnt over. Vi håper å ha siden opp og gå før sommeren.

Som sagt, vi er langt unna Oslo. Det føles som at brøytebilen har sin travleste måned i mai. Sånn er det og dét er det vanskelig å gjøre noe med. I Sør-Varanger ligger det likevel mye til rette for å skape seg et godt liv. Vi har et bredt utvalg lag og foreninger. Vi har festivaler både sommer og vinter. I SVU er vi med på å jobbe fram at det skal bli mulig å ta utdanning hjemme. Vi jobber for å tilrettelegge for entreprenørskap og innovasjon. Tilrettelegge for at du skal kunne skape din egen arbeidsplass. Vi har langt fra alt i Sør-Varanger, men det er mye vi kan jobbe for å få. Det gjenstår mye arbeid, og veien blir kanskje humpete, men jeg tror vi sammen kan nå målet om et «attraktivt samfunn med vekstkraft». DU kan begynne med å invitere naboen din, eller den nye kollegaen din på en kaffe😊

PS. Vil du bidra til jobben OG få betalt – sjekk ut vår nye stilling med søknadsfrist 9.mai: Prosjektleder – kompetanseutvikler (204498) | Sør-Varanger Utvikling (jobbnorge.no)

Skroll til toppen
Hopp rett ned til innholdet