Uke 33

Vår sommervikar Edda Eline Fuhr takker for seg i denne utgaven av Ka skjer?.

Nå har jeg bodd i Sør-Varanger i to måneder og det er på tide å vende sørover for å treffe familie og begynne på nytt studie i byplanlegging.  Gjennom sommeren har jeg fått jobbe med flere prosjektet, og her har jeg lyst til å skrive litt om hva vi har fått til og mine refleksjoner rundt det. 

Gjennom hele sommeren har jeg og kollegaen min Ane drevet prosjektet sommerstudent. Et av målene her har vært å dyrke fellesskapet blant unge i Sør-Varanger. Som ung voksen som enten er hjemme i ferien, nettopp har flyttet tilbake til hjembyen eller som kanskje har bodd her hele livet kan det være vanskelig å komme i kontakt med andre unge. Vi har prøvd å skape en møteplass hvor man kan bygge disse relasjonen og fellesskapet gjennom uformelle arrangementer som grilling, volleyball, tur til Boris Gleb bar og sommerfest. Forhåpentligvis vil dette dyrke en følelse av tilhørighet til Sør-Varanger blant de unge voksne som har vært med. Gjennom prosjektet håper jeg også vi har vist at Sør-Varanger bryr seg om unge voksne, og at de er prioritet i samfunnet. Jeg vil mye heller bo et sted hvor jeg føler med ønsket, prioritet og tatt vare på enn i en by hvor ingen bryr seg.

Som en fremtidig byplanlegger har jeg også troen på at ting som dette er fremtidens byplanlegging. Etter mange år med fokus på fysiske møteplasser som parker og torg, tror jeg nå flere og flere ser at det er behov for å gjøre mer. Vi trenger aktører som tør å gå inn og virkelig legge til rette for møter mellom mennesker, som arrangerer og steller i stand. Mange trenger et lite push for å komme i prat med andre. På denne måten vil man bygge opp fellesskap, gode byer og gode nabolag. 

Jeg har også fått planlegge og realisere et nytt gatekunstverk i sentrum av Kirkenes. Når min kollega Vilde besøkte Kirkenes videregående skole tidligere i år kom det fram at de ønsket seg en vegg de kunne ta bilde foran og av for å vise frem hjemstedet sitt på sosiale medier. Når jeg snakket med 19 år gamle Oda delte hun en frustrasjon om å gjennom hele oppvekst ha blitt spurt av forskjellige aktører om hva man ønsker skal skje i Kirkenes “tegn ditt ideelle Kirkenes”, “hva skal til for at du ikke flyttet fra Sør-Varanger” osv. Selv om flere har spurt mye og ofte, føler Oda at ingenting skjer. Nettopp derfor har det vært viktig for meg å få i gang et lite prosjekt som kan vise ungdom at når de kommer med et ønske så blir de hørt. Så jeg fikk kontakt med Tegson aka Terje Grimen og det viste seg at han skulle opp til Kirkenes i sommer. Han satt med i kontakt med Ingrid hos Pikene på broen og de hadde en vegg som kunne bruke bak sine lokaler. Alt klaffet og ved hjelp med spons fra Kirkenes kjøkken og bad, Norsk Test og Bjørnevatn bygg AS er prosjektet nå i gang.

Jeg håper at Oda og alle andre ungdommer i Kirkenes vil sette pris på dette og ta masse bilder og legge det ut på Sosiale Medier.

Oda er en av flere jeg har blitt kjent med gjennom å produsere podkasten Spreng grenser. I første sesong av podkasten har jeg snakket med gjester født i forskjellige generasjon som er bosatt i Sør-Varanger. Dette har virkelig gitt meg muligheten til å bli kjent med kommunen på en helt spesiell måte. Syv episoder som har blitt produsert i løpet av sommeren vil bli publisert i høst. Gjestene fortelle om sine opplevelser, muligheter og også utfordringer ved å bo i Sør-Varanger. Det har blitt mange fine og ærlige samtaler og jeg er veldig glad for de syv som stilte som gjester.

Sør-Varanger og Sør-Varanger Utvikling har gitt meg mange gode opplevelser både på jobb og privat. Jeg var usikker på hva jeg skulle forvente av sommeren min når jeg først kom opp til Kirkenes, men har blitt møtt av åpne mennesker, gode opplevelser og fine erfaringer.

Takk for meg og takk for alle fine øyeblikk Sør-Varanger!

Skroll til toppen
Hopp rett ned til innholdet