Uke 35

Flytt her ifra. Her skjer det ikke en dritt!  

Flukten fra distriktene er et stadig tilbakevendende tema i media, og nylig kunne vi igjen lese om negative tall for de aller fleste kommuner i Finnmark. I stedet for å nærme oss de 12 000 innbyggerne som var målene for Sør-Varangers kommuneplan for 2014-2026, er vi nå under tallet fra 2014. Sub 10 000 innbyggere må snus – og det begynner å haste. 

Covid-19 har vært en stor brems i mange prosjekter, men dessverre kan vi nok ikke bruke den unnskyldningen i dette tilfellet. At folk flytter fra distriktene i nord til større byer i sør har vært en trend lenge før korona ble et av våre mest brukte ord.  

I vår inviterte Sør-Varanger Utvikling til frokostmøte med tema “Rekruttering og attraktivitet i Sør-Varanger”. Det var god variasjon i deltakere, der noen trivdes i Sør-Varanger og var innstilt på å bli, mens andre var tilflyttere, og flere av disse ærlige på at de ikke kom til å bli i denne kommunen. Folk i Sør-Varanger var bare på hytta i helgene. Dessuten skjedde det så lite her.   

Påstander om at det skjer lite ser vi på andre små steder også. I kommentarfeltene på negative saker om kommunen spesielt: “Ikke rart, for her skjer det jo ingenting”, “Nei-kommune”, “Skjer ikke en dritt her”, “Ingen folk å se i byen”, er noen av de typiske kommentarene.  

Ok, så det skjer ikke en ‘dritt’ her? Den påstanden vil vi gjerne utfordre. Ta Facebook-gruppa “Dette skjer i Sør-Varanger” som eksempel. Der vil du se at det foregår ganske mye her i vår lille kommune med under 10 000 innbyggere. Både for barn og voksne. 

Samtidig vil vi stille spørsmålet; hvem sitt ansvar er det at det skal skje noe i kommunen? Er det folkene som jobber på Rådhuset? Politikerne? Handels- og Serviceforeninga? Lag og foreninger? Oss i Sør-Varanger Utvikling? Deg og meg som enkeltpersoner? Svaret er; JA! Vi har alle et ansvar om å skape liv og røre i kommunen.  

Aktivitet avler mer aktivitet. På samme måte som at negativitet også avler mer negativitet. Vårt ønske og formål med denne kronikken er å minne om at vi alle har et ansvar – og vi har alle muligheten til å ta initiativ og skape ny aktivitet. Ikke si at det ikke skjer noe her, når du faktisk er så heldig at du har muligheten å gjøre noe med problemet.  

Når du bor på en liten “drittplass” er mulighetene dessuten enda større for å få noe til skje. Det er jo faktisk noe av det som er litt spennende med å bo på en liten plass – alt finnes ikke fra før av, men du og jeg kan være med på å starte noe. Følelsen av å se at noe man selv har tatt initiativ til faktisk blir til noe, er god. Følelsen av å bidra i et samfunn. Jobben med å gjøre små samfunn så attraktive at folk velger å bli er et felles ansvar.  

Heia du som sier ja til vervet som oppmann år etter år! Heia du som alltid møter opp når Ofelas Arena inviterer til konsert! Heia du som framsnakker kommunen du bor i! Heia du som tar initiativ! Heia du som får ting til å skje i lokalsamfunnet! Vit at det du gjør har stor verdi. Kanskje har nettopp ditt initiativ fått noen til å bli.  

Vilde Kvammen Olsen og Marie Jakola Sommernes 

Skroll til toppen
Hopp rett ned til innholdet