Gjennom SMB utvikling fikk Rune Brekka AS hjelp til å fokusere på bedriftens viktigste ressurser: Fagkompetansen og menneskene. Dermed økte bedriften omsetningen drastisk og gikk fra åtte til 25 ansatte.
Malerfirmaet Rune Brekka AS deltok i SMB-utviklingsprogrammet som Kragerø kommune arrangerte i 2018. Målet var å utforske muligheter for å utvikle virksomheten.
-Vi ønsket å være med på dette for å utvikle bedriften. Vi hadde et ønske om å øke alt i bedriften for å kunne stå sterkere i markedet vi opererer i, for å kunne ta markedsandeler i et allerede etablert marked, forteller daglig leder Rune Brekka.
Stor vekst
SMB utvikling gjennomføres som et prosjekt i regi av omstillingsprogram i en kommune og med bistand fra Innovasjon Norge. Målet er å skape vekst i små og mellomstore bedrifter i omstillingsområdet. Verktøyet omfatter rådgivningstjenester og hjelp til utarbeidelse av prosjektplaner for utviklingsprosjekter i lokale bedrifter. Normal gjennomføringstid er seks til åtte måneder.
Potensiale fantes det masse av hos Rune Brekka AS. Når bedriften startet med prosjektet i 2018 hadde de åtte ansatte og en omsetning på rundt åtte millioner. Drifta ble styrt fra verksted. I dag er situasjonen en helt annen.
-I dag er vi 25 ansatte og driver ut fra en butikk. Vår omsetning i år vil lande på ca. 22-24 millioner. Vi har alltid tjent penger, men ser at vi nå sitter igjen med mer enn hva vi gjorde tidligere. Vi har i tillegg en mye mer kompetent organisasjon i alle ledd, forteller den daglige ledere.
Kompetanseløft
Antall brev i bedriften har økt fra fire Svennebrev til tre Mesterbrev og syv Svennebrev. I tillegg til at Rune Brekka AS har to lærlinger.
-Vi jobber med å få et brev på flest mulig ansatte, og vi har organisert oss med noen hjelpearbeidere. Vi har også ansatt en grafisk designer som markedsføringsansvarlig og prosjektleder. Samt at vi har har jobbet med godkjenningsområdene for bedriften. SMB fikk oss til å fokusere på bedriftens viktigste ressurs: Fagkompetansen og menneskene, meddeler Brekka.
-Man må være villig til selvransakelse som leder
Den daglige lederen mener mye av suksessen ligger i en vilje og et ønske om forbedring og innspill fra prosjektledere utenfra.
-Vi hadde en veldig engasjert og dyktig veileder som var inspirerende å jobbe med, og som stilte de riktige spørsmålene og forsto «butikken». Problemstillinger som bedriften hadde eller utfordringer som kom opp, var ikke nye, meddeler Brekka og legger til:
-Den viktigste lærdommen for oss var hos leder. Det er viktig i en slik prosess at man ser seg selv i speilet og innrømmer sine svakheter. Det er en forutsetning. Man må være selvransakende som leder hvis man skal igjennom slike prosesser. Det må være en endringsvilje i bedriften for å få slike ting til.
Veien videre
Rune Brekka AS fikk også nyttig lærdom innen markedsføring og markedskommunikasjon gjennom SMB utvikling. Et nytt hovedprosjekt som bedriften har etablert etter deltakelsen, er etablering av en gartneravdeling. Den daglige lederen anbefaler andre å bli med på programmet.
-Jeg vil anbefale alle som vil noe om å være med på dette. Våre arbeidsplasser er i alle fall tryggere etter denne reisen, avslutter Brekka.