Uke 41

Uke 41 er snart over og her kommer et lite sammendrag av hva vi har gjort den siste tiden.

Uke 41 startet med frokostmøte der aktører fra 11 ulike bedrifter møtte opp for å få informasjon om SMB-Utvikling, som er et program vi skal kjøre mot etablert næringsliv denne høsten. Programmet har til hensikt å hjelpe bedrifter med å få for eksempel få ut urealisert potensial for omsetning, vekst og effektivisering av drift. De kommende ukene skal inntil tjue bedrifter intervjues, før inntil ti plukkes ut til å bli med videre i et forprosjekt. Vi gleder oss til fortsettelsen.  

Årlig evaluering  

Tirsdag var det styremøte og den årlige programstatusevalueringen. Disse øktene er nyttige for å få innspill, evaluert arbeidet og diskutert tiltak framover. Naturligvis har mye av våre ønskede tiltak blitt bremset av covid-19, men vi er for fullt i gang med – og planlegger – nye aktiviteter som er en respons på de tilbakemeldingene vi har fått.   

Sør-Varanger som Bærekraftig reisemål  

2018 startet Visit Kirkenes prosessen mot å bli et bærekraftig reisemål – et prosjekt vi i SVU har støttet hele veien. Prosjektet er nå gjennomført og målsetningen er oppnådd: Kirkenes har fått merket Bærekraftig Reisemål. Prosjektet  treffer på alle SVUs tre hovedmål; arbeidsplasser, robust næringsliv, og bærekraftig verdiskapning. Og det var derfor svært gøy å bli invitert til en markering og feiring på onsdag denne uken. Vi gratulerer Visit Kirkenes og Sør-Varanger kommune, og venter spent på fortsettelsen. Å oppnå merket betyr nemlig ikke at vi nå er bærekraftig, men det er et symbol på at reisemålet Kirkenes kontinuerlig jobber for å bli mer bærekraftig! Det vi liker særlig godt med prosjektet er at prosjektsuksess avhenger av godt samarbeid; både samarbeid mellom de ulike reiselivsbedriftene, og samarbeid mellom reiselivsnæringen og kommunen. Gjennom samarbeid skaper vi et attraktivt samfunn med vekstkraft! 

Entreprenørskap: Nytt konsept under opprulling  

Maja har vært en del av vårt team i halvannen måned. Hun har ansvaret for innsatsområdet Entreprenørskap mens Marie er i fødselspermisjon. Hun er godt i gang og har allerede omsatt ide til et konkret tiltak, gjennom vårt nye prosjekt ICE Workation. Målet er som alltid å løfte frem Sør-Varanger som attraktiv kommune å bo og jobbe i. ICE Workation  er et pakketilbud på jobbferie i Sør-Varanger. Workation er en blanding av ordene «work» og «vacation». Dette kan på godt norsk oversettes til jobbferie. Målet er å tiltrekke kompetanse fra gründermiljøer, private og offentlige organisasjoner gjennom at de komme til Sør-Varanger for å jobbe i en uke og oppleve alt vi har å by på. ICE Workation tilbys fire ganger i året i forbindelse med ICE innovasjonsfestivalene. Vi håper å tiltrekke mange dyktige og hyggelige folk, og at næringslivet og samfunnet for øvrig bidrar med å inkludere og formidle at det gode liv finnes her i nord. 

“Studentbyen Kirkenes”  

Nina har vært en del av SVU-teamet i to uker og har kommet i gang med satsningen vi har sammen med Troms og Finnmark Fylkeskommune (TFFK); Kompetansepiloten. Målet med kompetansepiloten er å utvikle bærekraftige modeller og metoder for å få bedre samsvar mellom små virksomheters behov og tilbudet av kompetanseutviklende tiltak i distriktene, samt støtte TFFK strategiske rolle og ansvar for regional kompetansepolitikk. Vi ser nå at vi kommer i gang med et 7,5 studiepoeng kurs i beredskapsledelse og vil komme med informasjon om påmelding så snart detaljene er på plass. 

Videre, så har vi fått inn en prosjektsøknad om midler til et kompetansehevende matprosjekt i Arktis. Her går vi inn i samarbeid med Universitetet i Lappland og Westfjord på Island for å se på hvordan man kan samarbeide for å få lokale råvarer inn på lokalt, regionalt, nasjonalt og internasjonalt marked 

Nina har også startet en jobb med «Studentbyen Kirkenes» sammen med UiT, hvor vi skal forsøke å fremme et bedre studentmiljø med en miks av sosiale og faglige tiltak. Første samling er torsdag 21.10 på UiTs lokaler i Wiullsgate 3. Målet for samlingen er å spørre studentene som er i Kirkenes hva de ønsker seg av Studentbyen Kirkenes og hvordan vi kan jobbe sammen for å få det til.  

Prosjektlederkurs  

Tirsdag 19. og onsdag 20.oktober arrangerer vi kurs i prosjektlederprosessen (PLP). Gir en grundig innføring i PLP-metodikken.  Kurset omhandler de sentrale faktorene i prosjektutvikling, og gjennomføres med forelesninger, gruppearbeid og plenumsdiskusjoner. Kurset holdes av sertifisert foreleser gjennom Innovasjon Norge. 

Det er fortsatt mulig å melde seg på til vilde@svu.as. Les mer her.  

Med ønsker om en god uke 42,  

Oss i Sør-Varanger Utvikling  
 

Skroll til toppen
Hopp rett ned til innholdet