Vil tilby skiekspedisjonsopplevelser i Pasvik

Arctic Outlaws skal drive med skiekspedisjoner i Pasvik der deltakerne verken trenger tidligere erfaring eller medbrakt utstyr. Konseptet bygger på å få folk ut i naturen, skikkelig kledd i spesialutstyr og de skal gå på på fjellski og overnatte ute i naturen

Esben Budolfsen er født i Danmark, oppvokst i Zimbabwe, utdannet som lærer i Danmark og har bodd 11 år i Brasil. Her syklet han blant annet gjennom Amazonas. Esben er med andre ord ekstremt glad i ekspedisjoner og eventyrlige opplevelser.

Han jobber nå som vikarlærer i Danmark i en fleksibel stilling, noe som gjør at han også kan jobbe med forprosjektet til Arctic Outlaws. Med seg på dette prosjektet har han sin gode venn, Shannon – en australsk eventyrer med bakgrunn innen prosjektledelse, turisme og entreprenørskap.

Hva var inspirasjonen til prosjektet?

– Jeg har alltid vært eventyrlysten og blitt inspirert av nye bekjentskaper og ikke minst ekspedisjoner. Etter 11 år i Brasil, var jeg usikker på veien videre. Da sendte min søster på Caymanøyene meg en stillingsannonse på ledig jobb som hundesledekjører ved Kirkenes Snowhotel, og jeg tenkte; hvorfor ikke? Fra 2017 og frem til koronaen slo til hadde jeg noen helt fantastiske år i Kirkenes, forteller Esben.

– Det var her jeg fikk inspirasjon til å tenke nytt rundt opplevelser som tilbys turistene. De fleste av tilbudene som finnes i dag er for et publikum som ønsker å ha det komfortabelt. Opplevelsene er generelt sett ganske korte og veldig tilrettelagte. Jeg tenkte at der må være marked for et publikum, der ønsker opplevelser som kan gi de både læring og mestringsfølelse, sier Esben.

Hvilke aktiviteter er blitt gjort i forprosjektperioden?

– Vi har fått hjelp av Altafirmaet Kreativ Industri til å lage en grundig markedsundersøkelse med dybdeintervjuer. Undersøkelsene viste at mangfoldet ønsker 3-4 døgns turer. Dette fordi de første par dagene går til læring. Deltakerne vil da kunne bruke det de har lært til å mestre resten av turen.

Vi har avtalt å få elever fra Pasvik Folkehøyskole til å teste den første ruten vi har satt opp. I tillegg vil vi også få familie og venner i alle aldersgrupper til å prøve løypene. Slik får vi et innblikk i hva som fungerer bra og hva det er vi eventuelt må endre på, forteller Esben.

Har flere samarbeidspartnere

– Vi har et tett samarbeid med Laugen Gård v/Håvard Eikrem/Laura Kuo, som er basen for forprosjektet, og Pasvik Folkehøyskole v/ Yngve Beddari. Elevene skal som sagt teste løypene og de skal få assistere oss som jobber i Arctic Outlaws. Vi har også et godt samarbeid med Intersport på Hesseng. De er eksperter på rett utstyr. Vi ønsker også få til et samarbeid med turistnæringen i kommunen. Vi er ingen konkurrent. Vi tilbyr noe ingen andre aktører tilbyr, dermed kan vi reklamere for hverandre sine tjenester, meddeler Esben.

På hvilken måte vil prosjektet gagne samfunnet?

– Arctic Outlaws kan være med på å sette Sør-Varanger kommune på kartet. Turistnæringen her er allerede unik og svært attraktiv, men å kunne tilby en ny type opplevelse vil skape enda mer aktivitet i kommunen. Blir prosjektet vårt realisert, kan det være med på å skape flere arbeidsplasser, noe som igjen vil gi inntekter til Sør-Varanger kommune, forteller Esben.

– Jeg vil avslutningsvis takke for all hjelpen vi har fått fra de aktørene som allerede er nevnt, men også Orinor for god veiledning. Deres kunnskap og lokale rådgivning har vært uunnværlig. Vil også takke Sør-Varanger utvikling som har troen på vårt prosjekt, avslutter Esben.

Skroll til toppen
Hopp rett ned til innholdet