Ka skjer

Dette er første Ka skjer for 2022 og mye har skjedd siden sist. Januar gikk naturlig nok til å se an covid-situasjon og restriksjonene som ble lagt før jul. I februar, derimot, gikk det slag i slag. Den siste uken har situasjonen i Ukraina påvirket oss alle og frykter for hvordan sanksjonene mot Russland vil slå til i Sør-Varanger har vært spesielt stor. Vår daglige leder har vært ute med flere leserinnlegg, som dere kan lese her og her.

ICE, ICE, baby 

Vi har arrangert en ny runde med ICE Workation der 14 studenter og gründere fra Finland og USA var i Sør-Varanger i en uke. Det ble knyttet mange nye kontakter mellom deltakerne og lokalt næringsliv, og kanskje vil det bære flere frukter ala det som ICE Workation før jul gjorde. Vi gleder oss til å se fortsettelsen!  

Godt ledet av prosjektledelsen ved Barentssekretariatet ble ICE Brain Booster – Handelsnæringens dag arrangert. Et halvdags seminar med fokus på innovasjon og teknologi i handelsnæringen.  

Første samling med Kommunalt Beredskapssamvirke  

Samme uke som ICE Workation ble første samling av studiet Kommunalt Beredskapssamvirke gjennom Nord Universitetet. Det var 130 søkere til 30 plasser til studiet, som dessverre er mer aktuelt enn noensinne. Det blir satt opp nytt kurs med oppstart til høsten for deltakere fra kommunal kriseberedskap fra Finnmark og andre steder i landet.  

Ingen Gnist for Sør-Varanger 

På nyåret offentliggjorde vi at vi, sammen med Sør-Varanger kommune, hadde søkt om å bli Gnist-kommune 2022. Inspirert av hva Lebesby hadde fått til og fortsetter å jobbe med (lenke modulbygda). 

Vårt mål med å søke oss inn i programmet var å komme med et konkret svar til hva kommunen skal gjøre med demografiutfordringene vi står overfor. Vi i har i mange år nå kartlagt hva ungdommene ønsker og hva som skal til for at de kommer tilbake. De ønsker møteplasser og mange ønsker å slippe å måtte flytte hjemmefra rett etter videregående, de ønsker mer høyere utdanning.  

Målgruppene vi vill jobbe med gjennom GNIST-prosjektet var ungdommer som bor og tilflyttere som kommer hit, men kun blir her en kort periode.  

Vi var naturlig nok skuffet da vi ikke ble plukket ut til å være med i GNIST-programmet, men fortsetter å jobbe med problemstillingene. Nye muligheter for å søke Sør-Varanger til programmet kommer neste år og inntil det skal vi jobbe videre med prosjektene vi har og tenke attraktivitet og rekruttering i alt vi gjør. 

Ka skjer fremover?

Vi ser uroen i næringslivet som en følge av sanksjonene mot Russland og skal i de nærmeste dagene se på hvordan vi styrer vårt proaktive arbeid for å møte de behovene som dukker opp. Hvordan vi ønsker å gjøre det, skal vi forsøke å redegjøre for i neste utgave av Ka skjer.

Med ønsker om en god uke videre og god vinterferie til de som tar det neste uke.

Skroll til toppen
Hopp rett ned til innholdet