Paneldebatt under ICEIF 2022
Kustaa Valtonen (midten) avslørte under ICE-festivalen at FFF ønsker å investere i arktisk teknologi. Her er han del av paneldebatt under ICEIF 2022. BILDE: Espen Larsson / Finnmark Productions

Avslørte stor investornyhet på ICE-festivalen 

Under ICE-festivalen, som ble avhold i Kirkenes i forrige uke, avslørte foredragsholder og medlem av Fund Fellow Founders, Kustaa Valtonen, at de vil opprette en gruppe som skal fokusere på å utvikle arktisk teknologi. 

Engleinvestorer  

Fund Fellow Founders (FFF) er en organisasjon bestående av engleinvestorer som tidligere har jobbet som gründere og teknologi-ledere. De har bygget mange kjente bedrifter, som Skype, Spotify og Klarna. Gruppen jobber hovedsakelig med teknologi-ideer, og mener arktisk er et viktig innsatsområde.  

– Arktis har et unikt miljø og klima, og er derfor et fantastisk område for å teste nye løsninger, sier FFF-medlem, Kustaa Valtonen.  

Valtonen jobber for tiden med å bygge FinEst BayArea – prosjektet som lager undersjøisk tunnel mellom Helsinki og Tallinn. Han deltok på ICE-festivalen i Kirkenes i forrige uke for å avsløre at FFF skal opprette en gruppe som skal fokusere på å utvikle arktisk teknologi.  

– Dette er viktig fordi mat, energi og naturen er verdens største utfordringer akkurat nå; Arktis har uendelig med ressurser som kan hjelpe menneskeheten takle disse problemene, samt klimaendringer. Vi tror dette kan være med på å redde planeten, forklarer Valtonen.  

Målet til gruppen er først å identifisere prosjekter og virksomheter innenfor arktisk teknologi som er bærekraftig, deretter hjelpe disse til å vokse og bli suksessfulle. Gruppen vil se på de nordiske landene, Balkan og arktiske Canada.  

Samarbeid med Sør-Varanger  

Leder for Sør-Varanger Utvikling (SVU), Kenneth Stålsett, sier både SVU og ICE skal hjelpe FFF i deres arbeid:  

– Sammen med våre partnere, skal vi bidra med å tiltrekke talent, bygge momentum og miljøer, samt finne relevant utdanning og programmer. Vår region har mange problemer som trenger løsninger, og vi vet at det finnes utallige løsninger som leter etter problemer. Dette kan vi kun få til gjennom entreprenørskap, sier Stålsett.  

Stålsett forklarer videre at ICE-festivalen er et arrangement som bidrar til FFF sin satsing.  

– På ICE-festivalen får deltakere mulighet til å møte investorer som Kustaa Valtonen. De kan forklare sine ideer og knytte kontakt med en ressurssterk person, som kan hjelpe dem å skape noe stort. Vi har allerede satt FFF i kontakt med flere gründere. 

Skroll til toppen
Hopp rett ned til innholdet