Lexi Lobdell blir kåret til vinner av Arctic Innovation Challenge 2022.
Lexi Lobdell ble kåret til vinner av Arctic Innovation Challenge 2022. Bilde: Christine Galschjødt / SVU

ICE 2022: 300 deltakere fra hele verden i Kirkenes 

Gikk du glipp av ICEIF 2022? Til neste år gjør du ikke det! Sør-Varanger Utvikling og Barentssekretariatet gikk hardt ut og satset på rekorddeltakelse til verdens nordligste innovasjonsfestival. Dette resulterte i at det kom over 300 deltakere fra hele kloden til Kirkenes for å inspirere, bli inspirert, lære, bli lært, og sammen jobbe for å finne de gode løsningene for framtidens samfunn og næringsliv i arktiske områder.  

“nothing hill”  

Arrangørene av ICE-festivalen, Sør-Varanger Utvikling og Barentssekreteriatet, statset stort på årets ICE-festival, og tiltrakk seg 300 deltakere til “nothing hill” (Gamle Kirkenes Sykehus) i forrige uke. Gjennom et allsidig program med foredrag, paneldebatt, workshops og ulike side-arrangement – alle med fokus på innovasjon og entreprenørskap, jobbet deltakerne gjennom 2 fullpakkede dager med å skape muligheter, finne løsninger, samt oppleve arktisk.  

Årets leder og primus motor for ICE, Maja Kruuse, har jobbet med festivalen i ett år, og resultatet satte mange følelser i sving.  

– Jeg har tenkt på hver minste detalj av denne festivalen i et helt år; Valg av lokaler, scene, foredragsholdere, musikk, hvordan det skulle bli, hvordan det ville bli mottatt, men det ble så mye bedre enn jeg noen gang kunne sett for meg, forteller Kruuse. Jeg er helt rørt over innsatsen som er blitt lagt ned av så mange; Jeg kan ikke få takket dem nok. Vi satset og vant!  

Nytt skilt på gamle Kirkenes sykehus, som nå er omdøpt til “nothing hill“. Bilde: Christine Galschjødt / SVU

Nordlys-scene  

Foredrag og underholdning ble gjennomført på “Nordlys-scenen” i atriumet på “nothing Hill”. Det var mulighet for å stå ute, sitte inne i gangene eller på egne rom. Bland de som sto på Nordlys-scenen under åpen himmel var vår egen Magnus Mæland, leder av Kirkenes Næringsforening, Mads Qvist Frederiksen, daglig leder i Artic Economic Council, Peter Vesterbacka, grunnlegger av Angry Birds og Finest Bay Area og Finest Future Education og mange flere. Savva med Jack Johnsen og John Henrik Mienna satte startskuddet med nydelig samisk musikk som bergtok publikum. Signe Sparby og Karl-Magnus Malinen rundet det hele av med vakker musikk som rørte alle – ute som inne. 

Bygger fremtiden  

Ifølge arrangørene er ICE-festivalens mål er å bidra til å bygge opp kommunen, regionen og fylket, skape interesse for de utallige mulighetene som ligger her – og ha det gøy underveis!  

– Festivalen har fokus på innovasjon og entreprenørskap – ord som kanskje ikke mange har et forhold til, men som de aller fleste gjør og / eller møter hver eneste dag, sier Kruuse. Vi kan alle bidra til å bygge fremtidens Finnmark innenfor det faget eller industrien vi jobber i. I år var eksempelvis Finnmarkssykehuset med på ICE for å se på nye løsninger innen helseteknologi. De fikk knyttet nye kontakter, mulighet til å forbedre tjenestene sine og lærte kanskje noe nytt. ICE er for alle som vil være med i utviklingen, omså det bare er litt. 

Lokale bidragsytere  

Som arrangør ønsket Sør-Varanger Utvikling å ha lokal deltakelse slik at de lokale ringvirkningene kan bli adskillig større enn ved et lukket arrangement. Lokale aktører fikk også få være med, bli inspirert, snakke med studenter og elever, samt danne nettverk. Finnmarksykehuset, AS Sydvaranger, Dataforeningen og Sparebank 1 Nord Norge hadde stands i hovedrommet, hvor de fikk mulighet til å framsnakke egen bedrift, mulighetene vi har i regionen vår og i egen bedrift overfor mange unge fremadstormede mennesker, investorer og andre.  

Marius Aaen Svendsen kan fortelle at AS Sydvaranger knyttet kontakt med mange spennende aktører.  

– Vi var ikke sikre på hva ICE var for noe, og vi forstod ikke helt hvorfor vi skulle delta, men det viser seg at festivalen har gitt oss mulighet til å møte unge mennesker som studerer fagene i vår industri, vi har fått møte med sjefen for Næringskomiteen og vi hadde Finlands svar på SINTEF på besøk i gruva under festivalen, forteller Aaen Svendsen. Spesielt relevant for oss er digitaliseringen av vår industri, dele kompetanse og se hvordan vi kan modernisere oss.   

Mattilbudene på festivalen reflekterte hva Finnmark kan by på. Fredag ettermiddag åpnet festivalen for alle innbyggerne i kommunen, så de kunne få smake av utvalget til “Artic food fair”, der Bugøynes Bistro, Prima fisk, Nordhus Foodtruck, Bangkok restaurant og Interiørverden hadde utsalgsboder på plass for å gi deltakerne en smaksopplevelse fra Finnmark. Hero stilte også opp med salg av kaffe og vafler og gav dermed en ekstra dimensjon inn i festivalen.  

Lokalmat var ikke bare spennende for tilreisende gjester, men også for deler av lokalbefolkningen, blant annet Anne Sonja Andreassen, butikksjef for Vinmonopolet i Kirkenes.  

– Vi hørte at Bugøynes Bistro var her, at det blir servert god thai-mat, også så vi Nordhus Foodtruck på utsiden når vi kom hit, og dette er jo relatert til det jeg jobber med, som er mat og drikke, sier hun.

Kirkenes som hovedstad for ekstremsport  

De som ønsket kunne delta på “Arctic Innovation Challenge” – en konkurranse hvor det skulle utvikles en løsning for skape bolyst i Sør-Varanger. Deltakerne presenterte ideene sine på Nordlys-scenen for en jury bestående av Sør-Varanger Utvikling, ProTromsø, Fund Fellow Founders, Innovasjon Norge og WellFair Viking. Ideen som vant ble utformet av amerikanske Lexi Lobdell, som tror Kirkenes kan bli attraktiv gjennom å etablere seg som hovedstad for ekstremsport.  

– Det er ikke til å komme bort fra at området her er ekstremt: Vi ser det når vi står på Nordlys-scenen og når vi har isbadet – det bør vi ta eierskap til, konkluderte jury-favoritten, Lobdell. 

Skroll til toppen
Hopp rett ned til innholdet