Bilde av Oleksii Akhmolkin, som har arbeidstrening på Sport Outlet Kirkenes.
Oleksii Akhmolkin fra Ukraina har arbeidstrening på Sport Outlet Kirkenes.

Hjelper flyktninger ut i arbeidspraksis

Med en målsetning om å få ut flere flyktninger i arbeidstrening har Sør-Varanger Utvikling, flyktning og kompetanseenheten og Kirkenes Næringsforening gått sammen om en ny modell. Sport Outlet er en av de første bedriftene som har tatt dette viktige samfunnsansvaret, og har gode erfaringer til nå.

Sør-Varanger Utvikling har sammen med flyktnings- og kompetanseenheten i Sør-Varanger kommune og Kirkenes Næringsforening gått sammen om en ny modell for arbeidstrening for flyktninger. Målet er at flere flyktninger skal ut i arbeidstrening i den perioden de er en del av integreringsprogrammet, og derav bli inkludert, lære seg norsk språk, kultur og kjenne på en tilhørighet i samfunnet vårt ved å være i arbeidspraksis.  

Flyktningene i kommunen sitter på erfaringer og kompetanse som bedrifter og samfunnet i Sør-Varanger trenger. En av de første bedriftene som tester ut den nye modellen for arbeidspraksis er Sport Outlet i Kirkenes.  Daglig leder Markus Bouche forteller at de kun har hatt positive erfaringer, og at det å gi flyktninger muligheten til å lære seg norsk språk og kultur er kjempe viktig og nyttig.   

Også flyktningen Oleksii Akhmolkin fra Ukraina er glad for muligheten han får gjennom arbeidstrening og introduksjonsprogrammet.  

– Jeg liker meg her, det å snakke med kunder og lære norsk på en annen måte enn i klasserommet er bra. Det blir en god balanse i språkopplæringen, forteller han.   

Sør-Varanger Utvikling og Kirkenes næringsforening håper at en ny modell vil gjøre at flere bedrifter vil stille seg positive til å ta inn en flyktning på arbeidsplassen. Den nye modellen som nå tas i bruk har hentet inspirasjon fra Lærlingmodellen til tverrfaglig opplæringskontor i Øst-Finnmark, som flere bedrifter har kjennskap og erfaringer med fra før.  

– Vi håper det er med på å bygge en tettere kobling til privat næringsliv, og at deltakerne etter fullført arbeidspraksis og integreringsprogram skal ha en link inn til arbeidslivet i kommunen, og dermed ikke flytte etter fullført program, sier prosjektleder Nina Greiner Iversen i Sør-Varanger Utvikling  

– Min innstilling til det er at alle ikke kan bidra med alt, men at alle kan bidra med noe. Jeg vil anbefale alle å ta inn flyktninger på arbeidstrening, avslutter Markus Bouche ved Sport Outlet Kirkenes.   

Skroll til toppen
Hopp rett ned til innholdet